Москов: Търсим нови, млади лица за НЗОК

10051
Москов: Търсим нови, млади лица за НЗОК
Снимка: БГНЕС

Министерство на здравеопазването търси нови, млади лица за Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК). Това заяви здравният министър Петър Москов в рамките на втората годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“, предаде БГНЕС.

По време на изказването си Москов се фокусира върху кражбите в системата на здравеопазването, лекарствената политика и оптимизирането на административните разходи.

Москов: Щом големите болници се вместват в бюджета си, и другите ще могат

Да се заплаща надлимитна дейност на болниците, която те са изхарчили в повече от предварително планираното, означава да се изплаща надз...

В НЗОК ще има коренна промяна, ще продължат структурните промени. За последните 6 месеца заедно с прокуратурата и ДАНС са разследвани злоупотреби, през следващите месеци очакваме конкретни резултати, заяви здравният министър.

Относно надлимитните дейности Москов заяви, че това е напълно незаконно и не може да съществува. "Купонът свърши. Правилата трябва да се спазват от всички", посочи Москов.

По думите на здравния министър до края на годината ще бъде готова и здравната карта за страната. Той добави, че в момента областните здравни карти са процес на събиране, но скоро това ще бъде приключено.

Говорейки за лекарствената политика, Москов заяви, че доплащанията с всяка следваща година са се увеличавали, като това е довело до ръст със 100-200% над референтната цена на лекарствата.

Москов даде основания на съда да накаже масово обрязване на деца

От медиите разбрахме за публичното масово обрязване в Омуртаг. Това каза здравният министър Петър Москов по време на днешния парламента...

Процесът за договаряне на задължителните отстъпки е минал вече в НЗОК, подчерта здравният министър. Предстои да се обсъдят ясни параметри между държавата и фармацевтичната индустрия, но това няма да стане до края на тази година.

Според министъра там, където има много генерици, пациентите няма да доплащат повече от 50% от цената на лекарството, защото трябва да има конкуренция и тези лекарства ще бъдат изведени от системата за реимбурсация. Москов посочи още, че финансирането на болниците ще бъде на принципа на заплащане за резултат, а не както досега за заплащане за дейности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване