Москов: Масовите заболявания ще са в основния пакет

13587
Москов: Масовите заболявания ще са в основния пакет
Снимка: БГНЕС

Социалнозначимите заболявания, от които живеем по-малко, както и масовите заболявания, ще бъдат предмет на основния здравен пакет на НЗОК. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов по време на първото заседание на консултативния орган Партньорство за здраве, предаде БГНЕС.

Според Москов основният здравен пакет гарантира лечение, независимо дали сме бедни или богати – с пълноценно остойностяване и възможност на всеки един здравноосигурен български гражданин да получи качествено лечение. "Качественото лечение за инсулта е част от основния пакет. Нали така? Това в момента не се случва. Питате каква ще бъде промяната? Ето такава е промяната", обясни здравният министър и допълни, че за останалите заболявания ще има два варианта - листа на чакащите и възможност за доброволно здравно застраховане.

"Аз съм сигурен, че листи за чакащи има и от 2005 г., като част от нормативната уредба на болниците. Дали са малки или не? Не знам. В една софийска гастроентерология в момента пациентите се записват за есента. Малки или не, тези листи за чакащи по същество за факт", заяви Москов. Здравният министър подчерта, че критериите, по които се сформират листите, са част от задълженията на лечебните заведения. Оценката при акредитацията на дадено лечебно заведение пък се сформира и от ясните правила за листи на чакащите.

"И в момента пациентите с онкологични заболявания са предмет на листите на чакащи, а целта на основния пакет е да има финансово, кадрово и апаратурно обезпечаване на всички масови заболявания", каза още здравният министър.

Основните цели на здравната реформа са достъпност и качество. Когато говорим за качество, нека да говорим и за медицинските специалисти, защото някак си пропускаме темата за лекарите и медицинските сестри, които напускат България, заяви на свой ред зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Юлиян Йорданов по време на дискусията. Според него една от важните теми на форума трябва да бъде задържането на младите български лекари у нас. "През януари 72% от новозавършилите лекари са заявили намерение незабавно да напуснат страната", обяви д-р Йорданов.

"Партньорство за здраве" ще бъде консултативен орган към Министерския съвет за сътрудничество при разработване и провеждане на политики в областта на общественото здравеопазване. Създаването му цели по-добра координация на всички министерства, пациентски, съсловни и експертни организации при разработването и изпълнението на стратегии и програми за здравеопазването.

Задачата на консултативния орган е да подобри достъпа до адекватни и ефективни медицински услуги, а негов председател ще бъде министърът на здравеопазването. Съставът на "Партньорство за здраве" включва Министерството на здравеопазването, НЗОК, Изпълнителната агенция за лекарствата, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, ИА "Медицински одит", представителите на съсловните организации, медицинската общност, фармацевтичната индустрия и национално представителните пациентски организации.

В рамките на "Партньорство за здраве" ще бъдат създадени три работни групи – за реформиране на цялата здравна система, лекарствена политика и качество в здравеопазването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com