Медицинският одит: Лекарите в Тетевен са допуснали фатални грешки

13744
Медицинският одит: Лекарите в Тетевен са допуснали фатални грешки
Снимка: Thinkstock

На дежурния лекар в тетевенската болница, при който почина детенце при раждане, е образувано административно наказателно производство. Медицинският екип е неглижирал състоянието на плода и е допуснал пропуски при воденето на раждането на пациентката.

Това се посочва в доклад на Изпълнителаната агенция медицински одит относно извършени проверки в МБАЛ Тетевен за смъртта на починало момиченце при раждане по време на дежурство на д-р Нина Байчева.

Дежурният лекар е преценила неправилно възможностите за вагинално раждане и прилагането на висок форцепс, който се оказал неуспешен. Така е пропусната възможността да се извърши цезарово сечение, което дава по-добра прогноза за плода. Поведението на водещия раждането лекар е неправилно още от приемането на родилката, се посочва в одита. Наблюдението на хода на раждането е непълно и формално.

Приложените методи са довели до механична и биохимична травма на плода, смятат одиторите. Като непосредствена причини за смъртта на детето са посочени полиорганна недостатъчност в резултат на ДИК синдром и кръвоизлив в храносмилателната система.

В същото време здравният министър д-р Петър Москов настоя в едномесечен срок да намерят решение за спасяване на АГ отделението в общинската болница в Тетевен.

Това той направи по време на срещите си и.д. кмета на Тетевен Десислав Цветанов и директора на общинската болница д-р Ганева, съобщиха от МЗ.

Ако общинският съвет и ръководството на болницата не успеят да привлекат нови специалисти на мястото на напусналите след инцидента от миналата седмица акушер-гинеколози и да върнат доверието на обществото, Министерство на здравеопазването ще бъде принудено да отнеме разрешителното на родилното отделение.

Лекарки хвърлиха вината за случая в Тетевен заради липсата на анестезиолог

Основното нещо в случая в Тетевен е липсата на адекватно наблюдение преди раждането. Ако въпросната пациента (бел. ред. – Наташа ...

От понеделник временно се прекратява дейността на отделението до осигуряването на акушер-гинеколози.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com