Масов протест на болници на 11 юли, шефове на лечебни заведения плашат с оставки

25245
Масов протест на болници на 11 юли, шефове на лечебни заведения плашат с оставки
Снимка: БГНЕС

Утре на обяд, точно в 12:00 часа, ще има протест на болници в цялата страна заради бавенето с актуализацията на бюджета на НЗОК. Това заяви изпълнителният директор на софийската болница „Света Анна” д-р Димитър Димитров.

Димитров говори след среща на шефовете на асоциации на университетските, областните и общинските болници с бившия здравен министър Десислава Атанасова в централата на ГЕРБ.

Реформаторите: Орешарски и компания минират четири области с бързи промени

Всеки ден управление на настоящия кабинет вкарва България във все по-дълбока мизерия и задълбочава кризата. Това предупредихме преди 38...

Утрешният протест ще е само прелюдия – ако до вторник, 15 юли, няма приета от Народното събрание актуализация на здравния бюджет, ще има масови оставки на ръководствата на различни болници.

"Ако не се актуализира бюджета на здравната каса, виновникът трябва да бъде съден за масови убийства! Виновниците са тези, от които зависи внасянето на актуализацията - Таня Андреева и Пламен Орешарски, както и управляващите партии", обяви пред журналисти Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз, предаде Агенция ПИК.

Същевременно заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който е и член на УС на НЗОК, обяви, че ще се обсъждат мерки за контрол върху средствата, които евентуално Народното събрание ще одобри за НЗОК. "В Министерски съвет са внесени исканията за актуализация, внесен е анализът, има обсъждане до колкото знам Министерството на финансите изготвят доклад по внесеното предложение, което трябва да съпроводи предложението и решението, което да се вземе в Министерски съвет към Народното събрание. Ние се събираме предварително, за да можем да набележим мерки, с които да гарантираме, че тези пари ще ни стигнат до края на годината", поясни д-р Пенков, цитиран от Агенция "Фокус". На въпрос дали има вариант предложението да не стигне до Народното събрание, той каза, че такъв вариант няма и заяви, че кабинетът ще подкрепи това внесените предложения. Във връзка с изказване на премиера Пламен Орешарски, че няма да има актуализация на бюджета, Пенков отговори: „Знам, че ще има подкрепа и с колегите, които са в здравната комисия, актуализацията категорично се подкрепя”.

През последните два дни интересни изказвания относно здравната система направиха Петър Москов от Реформаторския блок и Емил Димитров-Ревизоро. Москов каза, че само 10% от парите от здравни осигуровки и от бюджета на НЗОК се харчат за фактическо лечение на пациенти, а 40% отиват за "поддръжка на системата". И Москов, и Димитров посочиха, че за последните 15-20 години броят на болниците в страната се е увеличил три пъти. Москов дори попита индиректно Райчинов защо говори за 320 млн. лева дупка в НЗОК, но казва и, че БЛС би се съгласил за здравеопазване за тази година да бъдат отделени още 250 млн. лева. Ако няма контрол, то наливаме пари в бездънна каца, смята лицето на Реформаторския блок.

Борисов и шефът на лекарите се обединиха - 491 млн. лева дефицит в здравеопазването

В бюджета на НЗОК има дефицит от 491 млн. лева. Това заявиха на съвместна среща председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цве...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com