МЗ стимулира финансово личните лекари, за да насърчи лечението извън болниците

26192
МЗ стимулира финансово личните лекари, за да насърчи лечението извън болниците
Снимка: Getty Images / Guliver

Министерството на здравеопазването подготвя програма за финансово стимулиране на личните лекари. Целта е повече хора да се лекуват извън болниците. Ведомството ще се бори традиционният преразход в харчовете на болниците да бъде избегнат през 2015 г., предаде БНР.

Министърът на здравеопазването представи част от мерките пред събора на Българския лекарски съюз (БЛС) преди подписването на Националния рамков договор за следващата година. Над 3 млрд. лв. ще похарчи дървата за здраве през следващата година. За първи път в бюджета на НЗОК ще бъдат отделени пари от резерва, които да се харчат за извънболнична помощ. Детайлите за промените тепърва ще се доизглаждат.

Джипито ще ни лекува по телефона

Джипитата вече ще могат да ни консултират дори без да са ни прегледали. Те ще дават съвети по телефона или онлайн с имейл или по скай...

Министърът на здравеопазването обаче съобщи, че е предвидено онези лични лекари, които отчетат най-добри резултати според критери, които ведомството все още разработва, да получат в края на годината финансиране за дейността си.

Друга мярка, с която ще се търси ограничаване на хоспитализациите и свръхразходите на болниците, е завишаване на контрола от НЗОК. От Касата обаче са скептични, че това е възможно с настоящите им правомощия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване