МЗ: Деца не се вадят от кувьозите преди да е необходимо

39362
МЗ: Деца не се вадят от кувьозите преди да е необходимо
Снимка: Thinkstock

Промяна в наредба от края на юли, приета от Министерството на здравеопазването, задава нови критерии за това кога едно дете е родено живо и може да бъде признато за личност и кога остава със статут "биологичен отпадък".

Според новото правило децата, които се раждат под 800 гр. и преди 26-ата гестационна седмица, ще се считат за абортирани, дори и да са живи и да имат шанс за оцеляване. Досега всяко бебе, родено с тегло над 600 грама и навършена 22 гестационна седмица (г.с.), се считаше за живородено и получаваше акт за раждане, информира вчера ТВ7.

В България са се родили над 40 000 бебета през миналата година

Над 40 000 български деца са се родили от началото на годината, показат данните на информационната система за новородените. Най-малко ...

В различните европейски държави практиката е много различна, даже в Америка и някои европейски страни не се извършва активна реанимация на всички родени в екстремни ниско срокове на бременността, обясниха от здравното министерство днес. От там допълват, че критичният срок за регистрация в ЕСГРАОН (Единна Система за Гражданска Регистрация и Административно Обслужване на Населението) остава същият - за тегло под 800 грама детето трябва да преживее 3 дни, както е и в стария стандарт, т.е. при оказани интензивни грижи, ако плодът преживее, ще бъде регистриран в службите по гражданско състояние.

Тази регистрация отговаря на изложените до тук данни, показващи, че това е естествената границата между раждане и аборт.

Няма случаи, при които да се изваждат деца от кувьозите преди да е необходимо, независимо от теглото и гестационната възраст. При всички случаи когато новороденото не е способно да поддържа самостоятелно добра температура в границите 36,5-36,9 и има нужда от подаване на кислород в по-високи конценрации, то остава в кувьоз, до достигане на 35-.36 г. с.(1800 гр.).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване