МС ще определи критериите за сключване на договори от някои болници с НЗОК

7145
МС ще определи критериите за сключване на договори от някои болници с НЗОК
Снимка: Thinkstock

В областите, в които броят на леглата за болнично лечение надвишава конкретните потребности от брой легла по видове, определени с Националната здравна карта, директорите на РЗОК сключват договори с лечебни заведения за болнична помощ или техни обединения, избрани по критерии и по ред, определени с наредба на Министерския съвет (МС). Тази промяна прие Здравна комисия в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения на второ четене, предаде БГНЕС.

Промяната се оказа ключова за закона, а по нея възникнаха спорове по време на дебатите.

Спешните центрове в 18 области вече разполагат с апарати за телемедицина

Спешните екипи в 18 области вече разполагат с 25 апарати за телемедицина, съобщи министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. За пъ...

Тунчер Кърджалиев от ДПС например заяви, че партията му също е заложила създаване на национална здравна карта, но при условие на демонополизация на НЗОК.

Депутатът от БСП Емил Райнов, обясни, че левицата е за задължителна здравна карта, но протестира против административния начин с наредба да се определя кой да сключва договор и кой не.

Семир Абу Мелих от ГЕРБ сравни НЗОК с ученически автобус, който кара със 120 км /ч без спирачка. Тази промяна въвежда ред в автобуса, който иначе ще се блъсне, смята той. Освен това комисията прие преди издаване на разрешение за осъществяване на лечебна дейност за новите лечебни заведения за болнична помощ комисията, която изработва Националната здравна карта, да извършва оценка на потребностите на населението от медицинска помощ въз основа на Националната здравна карта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com