Летен вирус мъчи децата по морето

56788
Летен вирус мъчи децата по морето
Снимка: Getty Images / Guliver

Летен вирус върлува по морето. Най-пострадали са децата. В Педиатрията на варненската болница "Св. Марина" в момента лекуват 74 малчугани при 76 легла.

През нощта срещу четвъртък в спешното са прегледани 21 хлапета, като 14 от тях са само с кашлица и температура, а останалите 7 са в по-тежко състояние и са настанени в болницата. Рекорден брой от 78 хлапета с оплаквания са минали през спешното отделение за малчугани в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна през последния уикенд, пише "Стандарт".

"Няма епидемия, това са типичните летни вирусни инфекции", категорична е проф. д-р Виолета Йотова, ръководител на направление "Педиатрия" в университетската болница.

Сезонните заболявания при децата протичат с температура, повръщане и по-рядко със стомашно-чревни разстройства. Лятно време морската столица се увеличава поне три пъти като население и затова се брои и по-голяма заболеваемост. Летен грип с пневмонии и стомашно-чревни разстройства морят най-малките туристи и по Южното Черноморие. Най-много са заразените деца с ентеровируси.

В момента 20 малчугани лежат в инфекциозното отделение със силно стомашно разстройство и болки в корема. В детското отделение към МБАЛ-Бургас в момента се лекуват 18 хлапета. Там преобладават пневмониите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване