Лекарите не бягат от България само заради парите, казват медицински светила

35068
Лекарите не бягат от България само заради парите, казват медицински светила
Снимка: БГНЕС

Средната възраст на лекарите в България е 52 години, а в системата на ТЕЛК тя достига 70 години.

Лично ако аз бях десет години по-млад, нямаше да стоя в България, заяви главният секретар на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Димитър Ленков. Най-много български лекари отиват в Германия, следват Великобритания и Франция.

Къде отиват българските лекари?

Само за девет месеца страната ни са напуснали толкова лекари, колкото работят в половин „Пирогов".За това време сме подписали 400...

В момента Александровска болница няма глад за лекари и сестри, подчерта директорът ѝ д-р Костадин Ангелов. Но е факт, че проблемът е налице, добави той в сутрешния блок на bTV.

Държавата не прави никакъв опит да задържи най-ценното – човешкия ресурс, посочи д-р Стойчо Кацаров. Медицинското ни образование е отвратително, направо унизително, а след това работната среда е много трудна, с ниско заплащане – нормално е да има емиграция, добави той. Най-драматична е ситуацията по отношението на анестезиолозите, хирурзите, съдебните лекари, невролози, образна диагностика, педиатри – направо не мога да посоча специалност без проблем, обрисува ситуацията д-р Ленков. И уточни, че в Германия, освен заплащането, позволяват на лекарите да специализират каквото пожелаят – затова и в последен курс на висшето си образование бъдещите ни лекари учат немски език и директно тръгват, каза главният секретар на БЛС.

В България нещата са така направени, че заради клиничните пътеки никой лекар не е сигурен за заплатата си. В Германия е ясно според специализацията и годините трудов стаж колко взимат лекарите – затова отивам там, посочи един от многото анестезиолози, които емигрират извън България. И уточни, че не тръгва заради заплатата – а заради цялостната ситуация в здравеопазването и в страната.

Основният проблем наистина е такъв, какъвто казва този колега, съгласи се д-р Ангелов. Аз например искам да направя детска градина за децата на лекарите в Александровска болница, но не срещам разбиране. Вярвам обаче, че все някога ще успея, каза директорът на болницата.

Младите лекари протестират, стягат куфарите за бягство

80% от младите лекари и завършващите медицина търсят реализация в чужбина. Тревожната статистика е от проучване на пациентски организ...

Липсата на перспектива е много страшна – когато няма перспектива, няма надежда. Докато лекарите не бъдат оценява според знанията и уменията им, докато системата не е направена така, че добрите и умели лекари да получават толкова пари, колкото пациенти могат да излекуват, нещата няма да се променят, заключи Кацаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com