Лекар: 70% от хората с епилепсия, преминали операция, вече нямат пристъпи

7380
Лекар: 70% от хората с епилепсия, преминали операция, вече нямат пристъпи

Близо 50 хиляди българи получават лекарства срещу епилепсия с пари от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК). Между 60% и 70% от пациентите, които са преминали оперативно лечение, вече нямат пристъпи, но проблемът е в навременното поставяне на диагнозата. Това заяви пред БНР доц. Петя Димова от столичната болница "Свети Иван Рилски".

"Все по-често идват пациенти, които имат епилепсия с 20-годишна давност и никога не са провеждали резонанс", заяви тя и обясни: "И един от последните пациенти, които сме оперирали е пациент около 50, който има епилепсия от 37 години и няма проведен резонанс, въпреки че в България това съществува от 1995 година. Пациентът беше опериран и вече няма пристъпи".

Музика може да лекува хората с епилепсия

Ново изследване сочи, че музиката предизвиква по-висока активност на мозъчната дейност в темпоралния лоб при хората, които страдат от е...

"Много по-малко средства ще отидат и от Здравна каса и от българските пари в здравеопазването, ако тези хора нямат пристъпи. Ще се намалят лекарствата, ще се намали престоят в болница", смята доц. Димова.

"Много от тях почват да учат, почват да работят и виждат, че са други хора и семействата им живеят пълноценно. А, когато това се случи в детска възраст, те нямат изоставане, не са лишени от посещаване в детски заведения, както е сега. Нашите старания са да ги потиснем тези пристъпи, а защо не и да ги излекуваме, когато може", каза Петя Димова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com