Лек спад в раждаемостта в Смолян

12073
Лек спад в раждаемостта в Смолян
Снимка: Thinkstock

500 бебета са се родили в Смолянската болница от началото на годината. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян началникът на Акушеро-гинекологичното отделение, д-р Стефан Тодоров. По думите му, тенденцията в броя на децата се запазва и се очаква до края на годината да се родят общо около 550 – 560 бебета. През миналата година новородените са били 590.

„Ще има лек спад в раждаемостта в Смолян през тази година, но и в цяла България е така. Близо 10 000 бебета по-малко ще са новородените в страната тази година”, посочи д-р Тодоров. Той уточни, че през последните години, тенденцията в Смолянско се запазва, тъй са малко младите семейства, а има голяма миграцията и броят на новородените е между 550 – 600 през последните няколко години. Преди 30 години на година в Смолян са се раждали по 1700 бебета, а сега по не повече от 600, сравни д-р Тодоров.

„Бебе на града” избира бебе на Бургас през декември

Кампанията „Бебе на града” продължава на 06.12.2014 г. (събота) в Бургас. Организатор на събитието е списание „9 месе...

От началото на годината в Смолян има регистриран само един случай на мъртво родено дете и то е имало вродена аномалия, несъвместима с живота.

Д-р Тодоров каза още, че в Смолян през тази година най-младите майки са 17-годишни и то са най-вече от малцинствата, а най-възрастните са около 42-годишни, като при тях раждането не е първо. Той поясни, че през последните години се увеличава възрастта на родилките, тъй като жените искат да се устроят, да имат финансова стабилност и дом и след това да раждат деца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com