Конфликт на интереси и безхаберие – втора природа на здравното министерство

35736
Конфликт на интереси и безхаберие – втора природа на здравното министерство
Снимка: БГНЕС

Конликтът на интереси отдавна се е превърнал във втора природа в министерството на министъра с най-висок рейтинг във второто правителство на Бойко Борисов – Петър Москов. Това гласи категоричното заключение на Главния инспекторат към Министерския съвет след направена проверка, с резултатите от която разполага Actualno.com.

Проверката, която е направена заради „Специализирани болници за реахбилитация – Национален комплекс” ЕАД (СБР-НК), е с убийствени заключения за работата на подопечното на Петър Москов министерство – и като механизми на вземане на решения за управлението на лечебни заведения, и като администратор на лични данни във връзка с установяване на конфликт на интереси.

Човек в конфликт на интереси оглавява ключова болница след заповед на Москов

Конфликт на интереси – изглежда това се превръща в ключов израз поне по отношение на здравното министерство, управлявано от минис...

Според заключенията на Главния инспекторат, не е ясно дали министърът на здравеопазването научава навреме кога в някое лечебно заведение, което е и търговско дружество, има нужда от конкурс за смяна на управлението! Причината – не е създадена необходимата организация и има "трайна практика министърът да не се уведомява предварително", когато трябва да се вземе решение за управление на болница-търговско дружество! Освен това директорът на Дирекция "Управление на държавното участие в търговските дружества и собствеността" (УДУТДС) Ваня Величкова конкретно не е представила становище за конкурса за избор на ново ръководство на СРБ-НК по времето на служебния здравен министър Мирослав Найденов. А по този конкурс, както вече Actualno.com писа, има и съдебни решения.

Още по-скандалното е, че в здравното министерство "не са създадени условия за съхранение" на подадени декларации за конфликт на интереси на длъжностни лица и има "риск от нерегламентиран достъп" до данните в декларациите. А за капак декларациите не се регистрират в деловодството на здравното министерство и нямат регистрационни номера. Заключението напомня за разработката "Червей" – излиза, че някой спокойно може да манипулира декларациите, тъй като документите се съхраняват в помещения, посещавани от външни лица.

Още на 24 април, 2012 година са приети вътрешни правила в Министерството на здравеопазването относно Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (ЗПУКИ), но те не са актуализирани след промяната на Устройствения правилник на Министерството на здравеопазването (УПМЗ) на 30 септември, 2014 година. Според УМПЗ всяка декларация за конфликт на интереси трябва да се съхранява в електронна база данни (Единна информационна система за документооборота – ЕИСД).

Предвид целият този хаос, декларациите за конфликт на интереси на хора, избрани или назначени на ръководни постове от Петър Москов, са обявени в интернет страницата на здравното министерство. Ключовата подробност е, че това е станало без да има изрично писмено съгласие на хората, подали декларациите. А това е нарушение на Закона за защита на личните данни, което носи глоба от 10 хил. до 100 хил. лева!

И Бойко Борисов е наясно с позволена от Петър Москов шуробаджанащина

Преди почти един месец Actualno.com зададе задочно серия от въпроси на министъра с най-висок рейтинг във второто правителство на Бойко ...

За всички тези нарушения препоръката е следната – да се създадат необходимите условия да не се повтарят и да се търси отговорност на Ваня Величкова като директор на УДУТС, както и на Пенка Белева-Тасева като ръководител на Инспектората към министерството. Същатата Белева-Тасева, която в конфликт на интереси е председател на директорския борд на СБР-НК и е там след заповед на Петър Москов. Засега препоръка за търсене на отговорност от самия Москов в качеството му на здравен министър няма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване