КНСБ "подпали фитила" заради готвеното повишение на осигурителния доход

14850
КНСБ "подпали фитила" заради готвеното повишение на осигурителния доход
Снимка: БГНЕС

Тристранното сътрудничество отново е осуетено, заявява от КНСБ с позиция относно одобрения от Министерски съвет днес Закон за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване.

КНСБ изразява своето дълбоко възмущение от факта, че българското правителство одобрява нормативни актове от обхвата на тристранното сътрудничество, без да е потърсило консултация със социалните партньори, се казва в позицията на синдиката.

Гневът на КНСБ е свързан с решението да започне поетапно повишаване на размера на осигурителния доход, върху който държавата ще внася здравноосигурителните вноски, с 5 на сто годишно до достигане на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

По своята същност този закон е осигурителен, а неговият предмет попада в кръга на т.нар. жизнено равнище (съгласно Решение № 860/ 2004 г. на МС). Предвид тези две основания, одобреният от МС днес законопроект следваше предварително да бъде обект на съгласуване и сътрудничество в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Поради какви причини този законопроект не бе обсъден в Тристранката, питат от КНСБ. И добавят - чакаме отговор на този въпрос от Министерския съвет, Министерство на здравеопазването (МЗ) и от председателя на НСТС.

Информацията относно предмета на законопроекта, която КНСБ получава, е обезпокоителна, предвид това, че измененията и допълненията засягат правата на здравноосигурените лица, казват от синдиката.

Правителството одобри: Без договор с НЗОК при системни оплаквания от болница

Договор на НЗОК с изпълнител на медицинска помощ т.е. с болница вече ще може да бъде прекратен, ако бъде констатирана „системна н...

Те настояват заместник министър-председателят, министър на труда и социалната политика и председател на НСТС Ивайло Калфин незабавно да организира обсъждане на горепокочения законопроект в НСТС. Ако това не се случи, очакваме въз основа на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание законопроектът да бъде върнат за становище от НСТС, казват от КНСБ.

Припомняме, че КНСБ поиска оставката на здравния министър Петър Москов заради готвени предложения за промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Здравното министерство отрече да е готвена такава промяна и посочи каква всъщност е промяната - да се усъвършенства уредбата относно листата на чакащите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com