Жената, за която има кръводарителска кампания, роди момиченце

39809
Жената, за която има кръводарителска кампания, роди момиченце
Снимка: БГНЕС

Днес, 4 юли, в 14:05 ч. 37-годишната пациентка на Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ "Свети Георги" Руска Ангелова, за която вече трети ден тече кампания за кръводаряване, роди момиченце.

Бебето е с тегло 1870 г и е поставено в кувьоз. Майката се намира в интензивния сектор, където в момента й се преливат кръв и тромбоцитен екстракт, осигурени благодарение на безвъзмездното кръводаряване през последните 3 дни.

Жената страда от рядкото заболяване пароксизмолна нощна хемоглобинурия, което се среща едва при 1-2 души на всеки 1 млн. жители на Земята. Болестта и влошаването на общото състояние на пациентката преди раждането наложиха ежедневно преливане на кръв и кръвни продукти.

За да запазят нейния живот и този на нероденото й дете, лекарите в АГ клиниката на УМБАЛ "Свети Георги" предизвикаха раждане по естествен път, когато състоянието на жената позволи това – трябваше да се увеличи тромбоцитната маса в кръвта й. Това стана възможно благодарение на безкористната помощ на множество кръводарители, които се отзоваха на зова за помощ.

След раждането също ще са необходими преливания на кръв и кръвни продукти, обясниха от лечебното заведение. Доброволците могат да дарят кръв в Районния център по трансфузионна хематология на бул. "България" № 234 Б и в разкрития подвижен екип на РЦТХ в Хирургичния блок на УМБАЛ "Свети Георги" на бул. "Пещерско шосе" №66, като съобщят, че дарената кръв е в полза на пациентката Руска Ангелова, която се намира в АГ клиниката на пловдивската университетска болница.

Кръводаряването може да стане в часовете от 8:00 до 18:30 ч. в Центъра на бул. "България" №234 Б и от 8:00 до 14:30 ч. при екипа на РЦТХ, който е на 1 ет. в Хирургичния блок.

Допълнителна информация за кръводаряване може да се получи от Районния център по трансфузионна хематология на следните телефони: 032 904 450, 032 904 451 и 032 60 26 93.

За пациентката може да се дарява кръв и в Отделенията по трансфузионна хематология на многопрофилните болници в Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик, съобщават от Районния център по трансфузионна хематология.

Семейството на жената и персоналът на клиниката изказват своята признателност на всички хора, които са дарили или тепърва дарят ведно с кръвта си и надежда за живот на двама души – майка и дете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com