Изръсват ни зверски за сърдечни операции

279173
Изръсват ни зверски за сърдечни операции

В последните години България оглавява класациите по брой пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

Ясно е, че бизнесът си е бизнес, но да печелиш луди пари за сметка на хора, чийто живот е в опасност ако не се подложат на спешна сърдечна операция си е престъпление. В последните години ако имаш сърдечни проблеми чакаш по 2-3 седмици, за да се добереш до кардиолог. Още по-големият проблем е, че количеството сърдечни операции, които се правят в страната ни е огромно.

До две години монополът на НЗОК ще бъде разбит, казват управляващите

Изцяло нов модел за финансиране и функциониране на здравната система предлагат управляващите в проекта на Национална здравна стратеги...

В смисъла на всичко това търговци на продукти за клапно протезиране и въобще за сърдечни операции в комбина с някои болници се облагодетелстват от цялата тази отвратителна ситуация.

Болниците получават много повече пари от касата за клапи и стентове, отколкото отчитат. Медицински изделия за сърце у нас са значително по-скъпи, отколкото в европейските държави. Разликата стига до няколко стотици лева за артикул и остава за сметка на пациентите или на здравната каса, а на техен гръб печеливши се оказват търговци на едро и болници, информира БГНЕС.

По 1200 лв. плаща здравната каса за коронарен стент у нас, а за сърдечна клапа - 3600 лв. Въпреки че официално цените са "до" тези стойности, от НЗОК заявиха, че досега не са имали случай, в който болниците да им пратят фактура на по-ниска цена. Реалната стойност на тези медицински изделия обаче много често е далече под тези тарифи. Три фактури от българска болница, които са за два различни вида стента и за един вид сърдечна клапа показват, че цените са доста под пределните, въпреки че изделията са на реномирани фирми с утвърдени имена. Единият вид стент е обикновен (който не освобождава лекарство), неговата цена без ДДС е 270 лв. Разликата с това, което плаща касата без ДДС, е 730 лв. Другият стент е от доста висок клас (който освобождава лекарство) с цена от 740 лв. или с 260 под стойността, която плаща касата без ДДС. Аналогичен е и случаят с механичната сърдечна клапа, която струва с ДДС 2800 лв. или с 800 лева по-малко, отколкото плаща касата. Според лекари това са и реалните цени в страните от ЕС, на които се продават медицинските изделия.

Думите им, както и стойностите от фактурите се потвърждават и от официален сайт в Норвегия, на който са публикувани цените, на които държавните болници плащат за тези изделия. За стентовете те са 1658 крони или около 394 лв. без ДДС. Клапите са както на тези цени, така и по-скъпи - 2137 крони или малко над 500 лв. Разбира се не всички клапи или стентове струват толкова. Има още по-високотехнологични изделия като биологичните клапи, които са и по-скъпи. В същото време обаче има и доста по-ниски класове на изделия от Индия или Китай, които отново у нас се продават на 1200 лв. или 3600 лв.

Схемата, по която се прави това, е много проста. Никой орган у нас не реферира цените на медицинските изделия с другите страни. Няма и регулация за образуването им, както е за лекарствата например. Единствено в ИАЛ търговците декларират някаква продажна цена по свое усмотрение. Така дистрибуторите, въпреки че вземат изделията от производителите на евтини цени, ги продават на търговете на болниците на много по-високи. Клиниките пък префактурират тези стойности на касата, която ги плаща. След това разликата се поделя между болниците и фирмите. Според слуховете отчисления стигат и до десижънмейкърите, които поради тази причина не променят правилата.

Загубите са огромни както за касата, така и за пациентите. За тази година бюджетът на фонда за медицински изделия е 82 млн. лв., но реално ще отидат повече както всяка. Парите са едва за 15 вида изделия в болничната помощ и още няколко в извънболничната.

 

Здравната каса ще плаща за още медицински дейности

Здравната каса получи правомощията да финансира допълнителни медицински дейности, след като днес Народното събрание прие окончателно ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване