Има слабо повишаване на случаите на остри респираторни заболявания

4017
Има слабо повишаване на случаите на остри респираторни заболявания
Снимка: БГНЕС

Имаме слабо повишаване на случаите на остри респираторни заболявания в началото на октомври. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той обясни, че информация за това дали има повишаване на заболеваемостта може да се види Националния център по заразни и паразитни болести. „Виждаме, че в началото на октомври, когато сме сега, има слабо повишаване на случаите, но те са около 10 пъти по-малко от случаите, които трябва да бъдат, за да се въведат противоепедимични мерки”, каза проф. Кантарджиев.

По думите му със застудяването, тръгването на училище на децата и желанието на хората да излязат отпуска има увеличено обръщане към личите лекари по повод на инфекция на горните дихателни пътища.

Различните типове грип имат различно лечение

За грипа трябва да се знае, че той може да протече много тежко. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ проф. Тодор Кантардж...

„Тези инфекции не са грип. Той се появява около края на октомври. Това става ясно след като погледнем данните от миналата година”, каза той. Според него в края на октомври започва циркулацията на грипния вирус, а пика му е след Нова година-в края на януари или февруари. „Няма есенен грип, както няма и летен. Няма сезонни грипове. Той е заболяване причинено от грипния вирус, което обикновено се разпространява в есенни-зимния сезон. Това не е свързано с температурата, това е свързано тесния контакт на хората и непроветряването на помещенията, в което се намират. Грипът обикновено започва, когато започнат да се затварят прозорците на трамваите”, допълни Проф. Тодор Кантарджиев.

Във връзка с рязката промяна на температурните амплитуди той каза, че те стимулират имунната система и ако се търси връзка на температурите с разпространението на заболяванията е грешно.

По начало прохлаждането не води до заболявания. През 30-те години трима американци в Арктика доказват, че заболяване като настинка не съществува. Тя винаги е проява на някаква инфекция, която най-често е вирусна през есенно-зимния сезон”, коментира той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com