Хасан Адемов: ДПС е "за" реформа в здравеопазването, но след широко обсъждане

6615
Хасан Адемов: ДПС е "за" реформа в здравеопазването, но след широко обсъждане
Снимка: БГНЕС

ДПС е „за“ реформа в здравеопазването, но след широко обсъждане. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС и член на парламентарната комисия по здравеопазване. По думите му от Движението за права и свободи няма да подкрепят предложението на министър Петър Москов за задължителното сливане на болнични заведения. Според него с такава промяна в закона може да се стигне до закриване на по-малките болници.

“Ако лечебните заведения, които оказват комплексна помощ, според разбирането на екипа на Министерството на здравеопазването са единствените, които имат право да сключват договори с НЗОК по т. нар. "първи пакет". Това означава, че има много болници, в това число и общински, които няма да имат тази възможност. Разбирайте, че трябва да фалират, защото няма да имат финасиране. Сливането и вливането трябва да е пожелателно, както предлагат и колегите от ГЕРБ. Ние, от ДПС сме склонни да подкрепим такова предложение.

Без ревизия здравната реформа е обречена на провал, смята Адемов

Съществува усещането, че вместо да се позиционира като силен министър, д-р Петър Москов се опитва със силови похвати да реши проблеми...

Действително, има региони, където може да се извърши такова сливане и вливане или пък създаване на консорциуми. Макар че, консорциуми от лечебни заведения останаха като „лош спомен“ от това, което се случи в софийската доболнична помощ преди години”, допълни народният представител.

Д-р Хасан Адемов каза още, че при наличие на методика, която определя твърди бюджети на болниците, няма как да се стигне до ситуация, при която има конкуренция между болниците. Според депутата единния източник на финансиране не е решение на проблемите в здравната система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване