Голям спор за частните болници, които се ограничават в новия бюджет за НЗОК

32822
Голям спор за частните болници, които се ограничават в новия бюджет за НЗОК
Снимка: Thinkstock

Защо при кризата с броя на лекарите, при напускащите медицински сестри в чужбина, непрекъснато в България се откриват частни болници? Не ви ли прави някакво впечатление? Тези въпроси зададе депутатът от Реформаторския блок доц. д-р Димитър Шишков от парламентарната трибуна при обсъждането на бюджета на НЗОК.

По думите на Шишков в парламента е пълно с хора, които членуват в изпълнителните бордове на много частни болници. Аз съм подписал декларация, че не съм в такъв борд – колко от вас са го направили, да не споменавам имена, че ще откараме до сутринта в реплики и дуплики, попита Шишков. И даде пример – шефове на звена в кардио въззивна хирургия по частни болници вземат по 50 хил. лева заплата. Значи е далавера да не работиш като специалист в държавна болница, а в частна, намекна Шишков. Кой раздаде разрешителните за откриване на 100 болници в София при последното управление, добави той.

В парламента успяха да се скарат още за уж ясния бюджет на НЗОК

Нашето предложение е за 80 млн. лева и то е в подкрепа на политиката, която предлага министърът на здравеопазването. Това каза бившият...

В отговор Михаил Миков заяви, че всичко това се случва, защото през 1999 година здравната система била изкарана на частното поле. Сега, министър Москов не предлага пълно ограничаване, а частично по отношение на частния здравен сектор и това ще доведе до лавина от съдебните искове към държавата, подчерта председателят на БСП. Мая Манолова пък подкрепи Шишков, но заяви, че параграф 10 не помага да се ограничи източването на системата през частни болници.

Какво пише в прословутия параграф 10 на Преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за НЗОК? Дословно следното: „Лечебните заведения, които след 31 декември 2014 г. са получили за първи път разрешение за дейност по чл. 48, ал. 1 от Закона за лечебните заведения, както и лечебните заведения, в чието разрешение за дейност са включени нови дейности след 31 декември 2014 г., не могат да сключват през 2015 г. договори и допълнителни споразумения с НЗОК за съответните дейности.“ Според Михаил Миков точно ограничението, изразено с дати и години, ще докара съдебни искове, защото едни от частните болници ще са ощетени. Тази мярка е противоконституционна, каза той.

В крайна сметка постъпи процедура за прекратяване на дебатите по въпроса. При първото гласуване тя беше подкрепена, основно с гласовете на ГЕРБ, последва прегласуване и резултатът пак беше същият. Последва и гласуване на параграфа, в което 101 депутати от 173-ма гласували народни представители подкрепиха точката. Съответно Михаил Миков каза, че БСП ще внесе текст, с който здравният министър ще трябва да разрешава изграждането на всяка частна болница още от ниво проект, за да няма "изгорели" инвестиции за частни лечебни заведения.

С тази точка на практика беше завършено приемането на бюджета на НЗОК за следващата година. Той в размер на 3,75 милиарда лева.

Министър Москов начерта три пакета мерки в здравната реформа

Днес се проведе първото заседание на Висшия медицински съвет към министъра на здравеопазването. То се проведе в сргадата на Министерсто...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване