Глобяват родителите, които не ваксинират децата си

7796
Глобяват родителите, които не ваксинират децата си

Сериозни глоби се предвиждат за родителите, които не ваксинират децата си. Годишно се съставят 10 акта при пропуск на задължителните имунизации. Първото нарушение струва на семействата 50 лева, а за второ глобата е 100 лева.

Имунизациите спасяват повече от 3 милиона живота в света всяка година. Ежегодно близо 10 милиона деца умират преди да навършат 5 години. 1.40 млн. от тях са имали заболявания, които биха могли да се предотвратят чрез ваксинация.

Близо 20% от децата по света нямат достъп до имунизации, сочи статистика на УНИЦЕФ. Често това са деца, които живеят в бедни махали. Експертите са убедени, че имунизациите намаляват детската смъртност.

Според данни на здравното министерство близо 20 процента от ромските деца няма нито една имунизация, но глобите за родителите им са на практика несъбираеми.

„Колко е ефективно да направиш акт в ромската махала, сами можете да си направите сметката. Имунопрофилактиката е нашият проблем в ромските махали", обясни д- р Ангел Кунчев. В столичния квартал Факултето майките твърдят, че децата им са имунизирани с пълния брой ваксини.

Понякога актове се съставят и на личните лекари при доказана безотговорност при намирането на пациентите или неспазване на изискванията за съхранение на ваксините.

Преди три години у нас, заради пропуснати ваксини, от морбили умират 20 деца, предаде КРОСС.

Тъй като заболяването е силно заразно, за да се предотврати разпространението на морбили, е нужно срещу тази инфекция да бъде имунизирано поне 95% от населението. За последните десет години случаите на морбили са намалели с повече от 96 на сто.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com