Генчо Начев: Болниците отчитат неизвършени дейности заради лоша оценка от касата

6178
Генчо Начев: Болниците отчитат неизвършени дейности заради лоша оценка от касата
Снимка: Thinkstock

100% съм съгласен, че в болниците се отчита дейност, които не са извършени. Прави се, за да се вземат пари от касата. Това заяви в предаването "Тази неделя" по BTV директорът на болница „Св. Екатерина” проф. Генчо Начев.

По думите му причината е, че дейността, която болниците извършват, не е оценена от касата. "Чашата струва един лев, а те ни плащат 80 стотинки”, даде за пример той, като допълни, че в неговата болница надписване няма как да се случи, защото "няма как да отчетем нещо, ако няма разрез при операция на сърце”.

Моделът на финансиране на болниците е сгрешен, твърди експерт

Ако болниците продължат да харчат, както досега, и още 150 млн. лв. няма да стигнат. Това заяви изпълнителнителния директор болница "Св...

"То е въпрос на ръководство. Може да се взема нещо от касата, но се снижава авторитетът”, подчерта той.

Дали е финансово дисциплиниран един директор на болницата показват дълговете, смята Начев. "Ако няма дългове – има финансова дисциплина. Но има болници с дългове, които не са резултат от недисциплинираност. Но не може да се закрият, защото ще има социално недоволство", смята той.

Начев е съгласен с идеята на здравния министър Петър Москов да се оптимизира дейността на болниците чрез тяхното обединение. В едно каре от 1 кв. км. има девет болници с едни и същи лаборатории. Би следвало да минат под едно ръководство, а не да има конкуренция, след като болниците са на един собственик, смята той.

Според него това е положителна идея дотолкова доколкото се очаква определена икономия на средства. "По-важното е по-този начин да се оптимизира дейността на болниците", каза лекарят. По думите му така няма да се припокриват дейности.

Би следвало да се обединят информационните технологии, да има отчетност, анализ. На второ място – обединение отделите за обществените поръчки. Трето – на счетоводството, коментира лекарят.

Здравната комисия ще изслуша Москов за случая със "Св. Иван Рилски"

Министър Петър Москов ще бъде изслушан по случая с болница „Св. Иван Рилски” на заседание в Комисията по здравеопазване. Т...

Лекарят коментира също и нападението на акушерката Емилия Ковачева от "Софиямед" над 4-дневното бебе. "От човешка гледна точка деянието е ужасно", каза Начев. Той обаче добави, че за толкова години се е научил, че нещата не само бели или черни, а има нюанси.

На въпроса дали има подобна практика в "Св. Екатерина" Начев отговори: "24-часови дежурства не се позволяват, защото човек не може да е в тонус за толкова продължително време". Той обясни, че 12-часови дежурства са практиката, но 24 са твърде много.

Проф. Генчо Начев отказа да даде съвет на министъра на здравеопазването, но му пожела да е последователен в това, което е набелязал. „Досега никой министър не се е ангажирал със срокове в здравната реформа”, отбеляза той и заключи: „И дано враговете му позволят това да стане”.

Пред "Нова телевизия" днес уволненият директор на болница „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев се обяви против сливането на болници. 

Той посочи, че никъде в света хората не отиват към обединяване на такива болници. "Това означава, че работещите в тези болници ще се върнат в период от преди 25 години. Новото обединение, което се твърди, че ще има, ще има една шапка. Ще се подредят едни фирми, от които всички болници ще трябва да пазаруват задължително от тях“ смята Дечев.

Има елит в медицината, който живее много добре в досегашния модел

Това заяви пред "Нова телевизия" уволненият директор на болница „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев, който се обяви ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com