Европейска имунизационна седмица - ваксини за рисковите групи

34501
Европейска имунизационна седмица - ваксини за рисковите групи

От вчера, 22 април, започна Европейската имунизационна седмица (EИС) 2014 година. Тази година акцентът ще бъде поставен върху осигуряването на достъп на рисковите групи до задължителните имунизации и върху осъвременяването на националния имунизационнен календар.

Ще бъде обсъдено въвеждането на шесткомпонентна ваксина за най-малките, което ще спести време и нерви на родителите, както и допълнителни убождания на кърмачетата, защото ще комбинира прилаганите сега ваксини, информираха от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Многокомпонентните ваксини се прилагат от повече от 10 години в западна Европа (а от последните 1-2 години и в Гърция, Румъния, Хърватска, Унгария и др.), САЩ, Канада, Австралия.

Инициативата се провежда за първи път през 2006 г., като в нея се включват 23 държави. От 2008 г. Европейският Съюз подкрепя официално инициативата ЕИС, както и ключовите послания: имунизацията спасява живот; правото на имунизация е основно право на всяко дете, но то не винаги е достижимо; взривовете от заразни болести представляват заплаха за общественото здраве; заразните болести все още са смъртоносни, но те могат да бъдат контролирани чрез имунизации и премахнати; имунизацията е най-ефективното във финансово отношение съвременно достижение на медицинската наука; здравето на децата зависи от способността на здравните системи да осигуряват безопасни, ефективни и достъпни имунизации.

През 2008 г. България за първи път участва в инициативата "Европейска имунизационна седмица". Като резултат от проведените ЕИС 2008-2013 г. беше постигнат значителен напредък в осъвременяването на националния имунизационен календар, като освен нови, съвременни препарати бяха включени и нови заразни заболявания с голямо социално значение, срещу които се провеждат задължителни имунизации – пневмококови инфекции и инфекции, причинени от хемофилус инфлуенце тип Б.

При разработване на политики в областта на превенцията и опазването на общественото здраве, Министерството на здравеопазването ще продължи неотклонно да се придържа към целта – да се осигурят на българските деца най-добрите, ефективни и доказани в практиката ваксини, като по този начин се гарантира предпазването им от редица тежки заразни болести.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com