Експерт: Да се приватизират болници е против Конституцията

11084
Експерт: Да се приватизират болници е против Конституцията

Намеренията за продажба на болниците в Закона за лечебните заведения са противоконституционни и трябва да бъдат отменени, заяви за предаването "Неделя 150" на "Хоризонт" Руси Статков от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация.

По думите му се нарушават цели седем разпоредби от Конституцията. Отделно предложенията противоречат и на Закона за нормативните актове, на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, защото се въвежда ред, който изключва Народното събрание. По същество се изключва онази възможност да се прави доклад на Министерския съвет пред Народното събрание за изключването на всяко дружество, болнично заведение, което е в специален забранителен списък - над 70 болници. Говорим какво налага съответното лечебно заведение да бъде или да не бъде в списъка, кои са конкретните социални и финансови аргументи, обясни Статков.

Москов: Половин година мина, 63% от средствата за болниците са изхарчени

Разгледахме наредбата за трансплантации и взехме решение сумата за костно-мозъчна трансплантация на деца, която сега е 40 хиляди лв.,...

От приватизацията са изключени само два вида лечебни заведения. Едните са свързани с помощта, която е на Центровете за психична помощ и онкологични. Всички други могат да бъдат приватизирани, каза още Статков.

"Нищо не налага да се прави това, което се направи. Това беше безумна и глупава стъпка на хора, които не познават собствения си закон и закона за приватизация. Казвам го най-отговорно. Във връзка с това, което тръгна да се коментира, изявленията на министъра на здравеопазването, че щяло да се даде възможност да се приватизират болниците - от 1999 година съществува възможност и са реализирани много частни болнични заведения. От сега действащия закон има ред за приватизация и този ред включва НС", коментира Статков.

Тази седмица беше обявено, че приватизацията на болници няма да бъде включена в Закона за лечебните заведния. Първи това стори премиерът Бойко Борисов пред Народното събрание, а след това и здравният министър Петър Москов коментира, като каза, че го прави заради противоречивите настроения, а не защото не е убеден в предложението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване