Двама от потенциално заразените с ебола са били изпуснати от властите

27639
Двама от потенциално заразените с ебола са били изпуснати от властите
Снимка: БГНЕС

Ако има нещо, което може да се подобри при такива случаи, това е информацията за гражданите. Такъв извод направи здравният министър Петър Москов след ебола паниката, която беше създадена миналата вечер.

Към 16:00 часа вчера, 20 октомври, е подадена информация за пациент в РЗИ, за когото е преценено, че подлежи на наблюдение заради риск от ебола. В 17:00 часа специалният щаб на здравното министерство се събра и започна работа.

Здравен експерт за ебола: Медийната истерия е най-вредна

Най-важното е да се докаже в такива случаи има ли вирус. Абсолютно сигурно е, че дадената ни проба е отрицателна, потвърди проф. Тодор ...

В рамките на болница „Токуда” са установени 12 лица, които са били в пряк контакт с пациента и 13 в индиректен контакт. Установени са и пет лица, които са били в стаята за преглед с пациента. В следващите часове са открити три от лицата, като и те са поставени под карантина – в болница и домашна. Останалите двама са издирвани от СДВР, но издирването е прекратено след излезлия резултат, че ебола няма, подчерта Москов.

Набелязаните мерки за подобряване на ситуацията – първо, ще има информационна кампания на входните точки на България. В случая разбрахме за такъв пациент чак като е с развита картина на някакво заболяване и чак след като е контактувал с медицинските власти. Остава въпросът как медицинските власти да бъдат уведомени за лица, които са били в страни с висок риск от зараза и се връщат в България. Затова ще открием телефонна линия и там такива хора ще могат да се обаждат и да уведомяват здравните и санитарни власти, каза Москов. Министърът на здравеопазването подчерта, че и здравните власти ще следят потенциално рискови граждани.

Припомняме, че страните, които бяха най-тежко засегнати от ебола, са Либерия, Сиера Леоне и Гвинея. В Нигерия от над един месец вече няма нови регистрирани случаи.

Здравният министър каза още, че ще бъде доставено защитно облекло навсякъде, където това е необходимо. Предпочитам да има свръхреакция, отколкото недоглеждане. Това беше своеобразен стрес тест и той показа, че България е готова, заяви Москов. Опасността от наличие на зараза с ебола остава на много ниско ниво, категоричен беше здравният министър.

Отпаднаха съмненията за ебола у българина, завърнал се от Сиера Леоне

Резултатите на хоспитализирания във Военномедицинска академия пациент, завърнал се от Сиера Леоне, не съдържат РНК на вируса ебола. То...

На въпрос дали няма да има злоупотреба с други сигнали заради факта, че навлизаме в сезона на грипа, Москов отговори, че вчерашната реакция е била факт, защото пациентът е бил в страна, в която е имало ебола. Точно това беше посочено пред Actualno.com от националния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев като задължително условие да има риск от ебола.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване