До 30% са поскъпнали лекарствата

37221
До 30% са поскъпнали лекарствата
Снимка: Getty Images / Guliver

Лекарствата, които може да се продават без рецепта са поскъпнали. Повишаването на цената при някои от медикаментите е над 1 лев точно преди зимния сезон като всички и видове хапчета против простуда, грип и главоболие. Това сочи проверка на в. "Преса" в София, Пловдив, Варна и Кърджали.

Новият фервекс вече струва 7,20 лева за опаковка вместо досегашните 5,40 лв. Упсаринът скача от 5,30 на 6,40 лв., а разтворимият аспирин "Байер" - от 9,80 на 11,10 лв. Аспирин протект също поскъпва и цената му на дребно става точно 5 лева. Само преди дни опаковката можеше да се намери за 4 лева. Новата цена на болкоуспокояващия медикамент но-шпа става 5,10 лв. вместо 4,20 лв, а нурофенът поскъпва с 30 стотинки до 7,70 лв. Блистер от популярното хапче за болки в ставите диклак 75 мг скача от 1,20 на 1,90 лв.

Въвеждат нови правила за етикетите

Нови правила за етикетите влизат в сила. Информацията на тях трябва да стане по-ясна за потребителите. Правилата ще бъдат валидни от 13...

Увеличението се дължи на факта, че цените на лекарствата с рецепта падат и фирмите производители се опитват да компенсират нивата на печалбите си, обясниха фармацевти. Хапчетата на свободна продажба не подлежат на регулация от страна на държавата и цените им се определят от пазара.

За медикаментите с лекарско предписание компаниите са принудени да предлагат отстъпки на касата или на търговците на едро и дребно.

"Освен това, когато патентът на един продукт изтече, цената му автоматично пада, защото много фирми започват да го произвеждат", каза за "Преса" Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България и член на надзорния съвет на здравната каса. Така някои медикаменти ще поевтинеят двойно и тройно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване