До 2020 г. линейките трябва да пристигат за най-много 20 минути във всяко населено място

5689
До 2020 г. линейките трябва да пристигат за най-много 20 минути във всяко населено място
Снимка: БГНЕС

До 2020 г. всички линейки трябва да са на най-много 4 години, а чрез реорганизация в Бърза помощ лекарите да достигат до всеки един болен в което и да е населено място за най-много 20 минути. Това заяви в ефира на bTV заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

Припомняме, че по-рано Шарков обяви, че ремонти на спешните центрове трябва да започнат в средата на 2016 годин. Парите ще бъдат осигурени по проекта за модернизация на спешната помощ на стойност 85 милиона евро.

ГЕРБ ще бламира болничната реформа на Москов?

След като ГЕРБ бламира съдебната реформа, предложена от Реформаторския блок, сега партията на Бойко Борисов отхвърля и всички сериозни...

Една от първите мерки за подобряване на спешната помощ вече дава своя резултат и това е увеличаването на заплатите на спешните екипи, каза днес Шарков. За да достига помощта достатъчно бързо пък ще се въведе групиране на пациентите според тежестта на тяхното състояние. Според зам.-министъра не трябва да се прави разделяне между лекарите с категориите труд и подчерта, че всички медицински експерти трябва да имат еднакви права и да получават достойно възнаграждение.

Министерството на здравеопазването на 1 септември ще постави началото на нова здравна програма за майки и деца. Чрез нея ще бъдат осигурени безплатни медицински грижи, изследвания и прегледи за децата и майките. "Миналата година имаше 0 лева за майчино и детско здраве. Всяка една майка и нейните деца, когато имат хронични и редки заболявания, да не трябва да се лутат, а да знаят къде да отидат”, обясни Шарков целта на новата програма.

Предвижда се създаването на здравно-консултативни центрове във всички областни болници в страната – те са 28 на брой. В тези центрове на разположение ще бъдат психолог, социален работник и координатор за децата и родителите. Там ще се събират данни и за актуализирането на регистър на деца с хронични заболявания. В тези центрове всяко дете може да получи индивидуален план за лечение след съответните прегледи.

Освен здравно-консултативните центрове ще бъдат изградени и високоспециализирани центрове в университетски болници в страната – в София, Варна, Пловдив и Плевен, където ще се грижат пък за децата с по-специфични и редки заболявания, като муковисцидоза, мускулна дистрофия, вродени сърдечни малформации, детска церебрална парализа.

3424 българки ще заболеят от рак на половите органи през 2015 г.

Нарастване на заболеваемостта при рака на женските полови органи, отчитат от Министерството на здравеопазването. Това става ясно от о...

Ще се работи също така и за профилактика и ранна диагностика при увреждания. Педиатрите ще бъдат обучавани за ранно откриване на аутизъм при деца до 3 години, например. Изцяло ще се поема от здравното министерство и биохимичният скрининг на бременните жени, който определя риска детето да се роди с дадено увреждане.

Ще започне и масивна, мащабна информационна кампания за нуждите и ползите от ваксинацията. Причината е увеличаващият се брой родители, които отказват да ваксинират децата си.

Шарков обясни, че целта на министерството ще е първо да направи проучване за всички страхове на родителите и след това с помощта на специалисти ще се направи всичко възможно те да се изчистят. Ще има информация не само за ползите, а и за противопоказанията при имунизациите, така че всички родители да са спокойни.

„Обратното означава да се върнем в Средновековието и до болестите, от които са измирали хиляди хора преди ваксините”, заяви зам.-министърът.

След лекарствения закон Москов ще ремонтира Закона за здравето

Правителството продължава да работи и след края на парламентарната сесия. За мен продължават да са изключително важни промените в Зак...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване