Диабетът може да бъде овладян с правилно хранене

4567
Диабетът може да бъде овладян с правилно хранене
Снимка: Thinkstock

Диабетът е едно от най- често срещаните социално значими заболявания, у нас над 550 000 души живеят с тази диагноза, децата са над 2000, а най-новият плашещ факт в статистиката е появата на бебета до една година, които вече са болни.

Данните изнася Елисавета Котова, председател на Националната асоциация за деца и младежи, болни от диабет и участник в юбилейния 50-ти Конгрес на Българското ендокринологично дружество, който се провежда тези дни в Пловдив, съобщи БГНЕС.

От днес започват Дни за превенция на диабета

От 9 октомври, в рамките на 8 дни, ще бъде проведена кампания за безплатно измерване на кръвна захар, холестерол, кръвно налягане, част...

С диабет се живее нормално, ако следиш състоянието си и внимаваш с какво се храниш, твърди тя. Държавата у нас осигурява на диабетиците същите лекарства, каквито се пият в развитите страни, но с консумативите нещата не стоят така. За едно дете до 18 години всяка година се доставят безплатно по 1100 тест- лентички. Щом прехвърли границата на зрелостта, обаче, броят им рязко намалява. Доскоро безплатните тест - лентички бяха 150, което е крайно недостатъчно. След дълги битки бройката беше увеличена до 300. Самонаблюдението е важно, защото диабет не се лекува, но с него може да се живее нормално до старини. Бедата и причината за фаталния край се случват заради усложненията, които настъпват заради неправилен режим.

Ключ към „примирието” с болестта е храненето, затова много фирми представят в импровизираното тематично изложение полезни храни и хранителни добавки. На щанда на Националната асоциация за деца и младежи с диабет, освен хранителни продукти, които се препоръчват, има и демонстрации. Шеф Чавдаров споделя специално за БГНЕС хем полезна, хем вкусна разядка, която се прави много просто. Нарязват се на малки кубчета плод авокадо, домати - без семките, малко смлян чесън, прибавя се босилек и зехтин и се нарежда върху хапки хляб. Казва, че е вкусно.

Докато в Новотел „Пловдив” върви програмата на конгреса, само на метри от входа е разположена мобилната лаборатория, в която безплатно се извършват изследвания на кръвна захар, кръвно налягане, холестерол. Опашката там не свършва, а посланието е все същото - човек трябва да е наясно със състоянието си, за да съхрани здравето си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com