Д-р Дечо Дечев: Някой иска да прибере 4-те млн. лв. на "Св. Иван Рилски"

7482
Д-р Дечо Дечев: Някой иска да прибере 4-те млн. лв. на "Св. Иван Рилски"
Снимка: Gettyimages

Някой иска да прибере 4-те милиона лева на болница "Св. Иван Рилски". Това заяви в предаването „На светло” по "Нова телевизия" уволненият директор на болница „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев, който се обяви против сливането на неговата болница с Александровска.

Той посочи, че никъде в света хората не отиват към обединяване на такива болници. "Това означава, че работещите в тези болници ще се върнат в период от преди 25 години. Новото обединение, което се твърди, че ще има, ще има една шапка. Ще се подредят едни фирми, от които всички болници ще трябва да пазаруват задължително от тях“ смята Дечев.

Радан Кънев: Докато Москов го атакуват болнични мениджмънти, вярвам, че е на прав път

"Не виждам нищо особено, освен бройката полицаи." Така Радан Кънев коментира ситуацията с ТВ7 в ефира на БТВ. Относно преизбирането на...

"Монополизира се и има реален риск. Витае идеята да се извърши една подмолна приватизация чрез широко прокламираното обединение на тези болници”, заяви д-р Дечев. По думите му, за да постигнеш нещо на фона на трудности, трябва да направиш екип, който работи в една посока, предаде "Фокус".

"Аз успях да убедя всички хора, че по линията на прозрачността е възможно в една държавна болница хората да печелят прозрачни пари, а не под масата”, каза още д-р Дечо Дечев.

"Методиката, по която д-р Петър Москов възнамерява да се финансират болниците няма да доведе до реформи. Има елит в медицината, който живее много добре в досегашния модел", смята д-р Дечо Дечев.

"Моделът, който ти позволява да бъдеш шеф на болница, да си преподавател в медицински университет. Няколко дни през седмицата да посещаваш други болници, където да си клиницист. Това е начин, при който ти се позволява да практикуваш няколко дейности – нещо, което го няма никъде по света", коментира Дечев, цитиран от БГНЕС. "Според мен това, което казвам за тази методика може да бъде само от полза за д-р Москов", заяви д-р Дечев. Той подчерта, че само преди месеци Москов го е преназначил с 3-годишен договор. "Дразнителят са мои твърдения относно методиката за начина, по който ще се заплащат болничните услуги", смята д-р Дечев.

"Преразходът от 100 млн. лева през 2014 г. е отишъл в някои определени болници и то с ръст между 30 и 600%. Тези проценти трябва да предизвикат анализ. Не може с пъти да се повишава прихода от касата. Приемането на дейността за 2014 г. като база за 2015 г. узаконява кражбите в НЗОК”, посочи д-р Дечев.

Според него, за две години ръстът е над 400 000 болни. "Това нещо не го е измислил Москов, това е нещо, което го е измислило предишното ръководство. Намаляването на финансирането на болниците неминуемо води до влошаването на медицинския резултат. Българските граждани ще получат медицина с по-лошо качество отколкото преди. Достъпът на гражданите до болница е отхвърлен”, допълни д-р Дечев.

По думите му, методиката на здравния министър д-р Петър Москов заличава следите на едно голямо източване на касата, осъществено през 2014 г. "Не може 100 млн. ръст в областта на болничната помощ да не предизвиква повод за сериозна проверка преди да се приема нова методика. Ръстът на медикаментите за онкоболни от 2012 до 2014 г. е над 100 млн. лева. Защо един човек, който твърди, че е реформатор, го отрича и го приема като атака срещу него?”, каза още д-р Дечо Дечев.

"Човекът реформатор, който да направи реформата в здравеопазването, трябва да притежава част от качествата на д-р Петър Москов. Тези, които ще го възпират в действията му, в момента го ласкаят. А това е групичката от хора, които ще направят всичко възможно да остане сегашният модел", каза лекарят. 

"Една огромна група от частни новопоявили се болници са с огромни разходи за 2014 г. Когато не сме обяснили този ръст дали се дължи на реална, или на отчетена дейност, ние нямаме право да стъпваме на този модел, защото така се узаконяват кражбите в Касата", подчерта бившият ръководител на болничното заведение.

"Ролята на електронните четци в болниците, обещана от д-р Петър Москов е нулева", каза още Дечев. Той подчерта още, че и четците могат четат освен оригинали на лични карти, те четат и копия. Така че който е лъгал касата, може и сега да го прави.

За успеха на болницата "Св. Иван Рилски" да работи на печалба той посочи, че това е било благодарение на работата в последните шест години.  "За да постигнеш нещо, трябва да направиш един екип. Аз успях за тези 6 години да убедя всички, че по линия на прозрачността е възможно хората да печелят", каза уволненият ръководител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com