Българите се ориентират към по-здравословен живот

13775
Българите се ориентират към по-здравословен живот

Има тенденция хората да осъзнават всичките проблеми - че трябва да намалят потреблението си, че трябва да се ориентират към по-здравословен начин на живот, на хранене.

Това не е нещо, което се случва за ден-два, изисква се време. Това каза Гергана Кабаиванова, главен редактор на сайта organichno.com за българския биопотребител, предаде БГНЕС.

Те организират от 10 август до 10 септември "Месец на еко модата" в четири големи български града у нас. За да се срещнат с хората, да споделят идеите и личния си опит и да ги насърчат да действат активно за популяризирането на биокултурата, те бяха днес е продължение на 3 часа в градинката пред "Кристал" в София. Те обръщат внимание на проблемите, които производството на памук и животновъдството нанасят върху околната среда. "Ние основно се фокусираме върху случващото се в България и това как българите живеят по-устойчив начин на живот, а не толкова какво се случва в чужбина", обясни Гергана.

Така тя посочи, че за производството на една тениска от памук са необходими близо 3 000 литра вода. Това водоемко производство, освен всичко друго, обикновено се случва и на места, в които има недостиг на вода по принцип. "Памукопроизводството води и до доста социални проблеми, защото се отглежда на плодородни територии и вместо да се отглежда храна за населението, се отглеждат технически култури за осигуряване на някакъв икономически интерес. Това е, защото в модата всичко се случва бързо и потреблението на облекла е твърде голямо", обясни Гергана. Тя разказа, че животновъдството е проблем в модната индустрия, не само защото осигурява кожа за аксесоарите, но и за него се садят култури, които са храна за животните, а не за хората. "То е сериозен замърсител на околната среда. Има го и този момент с етични проблеми при убиването на животни, за да се осигурява кожа за модната индустрия", посочи младата жена.

Гергана препоръчва хората да се ориентират към купуване на дрехи втора употреба, тъй като у нас все още проблемите, които са свързани с модата, не се осъзнават толкова добре и всъщност няма добра алтернатива в България.

Така и предлагането на екотекстил у нас засега е много нищожно. "В магазините, в които дрехите идват от европейски държави, се предлагат доста устойчиви материи. Много често те дори са биосертифицирани, което ние рядко го забелязваме тук. Идеята е да намалим покупката на дрехи и да купуваме такива, които са устойчиви във времето. Т.е. качествена материя, която не е подчинена на някаква моментна мода, а по скоро може да се носи няколко сезона", сподели тя. Гергана подчерта, че и при децата е много важно дрехите да се препредават от дете на дете, вместо да се купуват нови и нови дрехи от евтини материи, които бързо да се цапат и бързо да се захабяват.

Гергана смята, че тези идеи имат почва и у нас, и се забелязва тенденция за това, че българките са готови да се откажат от шопингманията и да обърнат лице към природата.

"Всичко това са едни процеси, които започват да се случват в България. Има тенденция хората да осъзнават всичките тези проблеми, но това е въпрос на време. Всичките въпроси са нещо, което хората постепенно осъзнават. Тепърва достигат сами до извода, че трябва да намалят потреблението си, че трябва да се ориентират към по-здравословен начин на живот, на хранене. Това не е нещо, което се случва за ден – два, изисква се време", заяви тя, но и сама призна, че все още се учи.

Така хората се осъзнават, но всичко това се случва бавно, плавно, постепенно. Важно е да получават адекватна, а не заблуждаваща информация, като тази, че биопродуктите са много скъпи и не са по джоба на българина. Според Гергана има и недоверие към биосертификацията по принцип. "Има много голяма част българи, които са намерили своя път да живеят устойчив начин на живот, но не намират правилната аудитория, правилния форум да споделят всичко, което са натрупали като наблюдения", каза тя.

Редактор: Ина Попова

По време на почивката не прекалявайте с удоволствията

Времето на летните почивки предразполага към разпускане, пътувания, понякога претоварване с храна или алкохол. В жегите някак неусетно ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com