България е на първо място по смъртност от инсулт в Европейския съюз

8199
България е на първо място по смъртност от инсулт в Европейския съюз
Снимка: Thinkstock

„България е на първо място по смъртност от мозъчен инсулт в Европейския съюз, а за 8 години трагичните случаи са нараснали с 3.1%. У нас от инсулт умира всеки пети-шести мъж и всяка четвърта-пета жена“. Това заяви на пресконференция доцент д-р Мая Дановска, началник на Неврологичната клиника към Университетската болница за многопрофилно лечение в Плевен, съобщава Topnovini.bg.

Доцент Дановска каза още, че броят на инсулти при жените е нараснал от 50.5% на 52.7% за периода 2010 – 2013 година. Инсултът не прави разлика между хората и поразява представители на всички възрасти, етнически групи и произход.

Започва изграждане на мрежа от центрове за лечение на инсулти в България

Доц. д-р Силва Андонова от Университетската болница „Св. Марина“ във Варна оглави секция по инсулти към Българската асоциац...

Според доц. Мая Дановска най-важното е хората да разберат, че по-голямата част от инсултите са предотвратими и българското население трябва да започне да обръща по-голямо внимание на начините за превенция.

Срещата с журналисти се състоя по повод Световния ден на инсулта 29 октомври, който се отбелязва по инициатива на Световната инсултна организация от 2006 година насам. Основната цел е да се подчертае глобалната значимост на проблема мозъчен инсулт и да се повиши осведомеността на населението за профилактика, разпознаване и лечение, както и да се подобрят грижите за преживелите мозъчен инсулт.

„Не трябва да подценяваме глобалната значимост на проблема. Всяка година от инсулти почиват по 6 милиона души в световен план, а статистиката показва, че болестта засяга всеки 1 на 6 души. Инсултът е и основна причина за дългосрочна тежка инвалидизация, особено при възрастните хора“, допълни доцент Дановска.

Накрая тя представи екипа на Клиниката по неврология към УМБАЛ-Плевен и сподели, че се търси начин за организиране на консултативен кабинет, който да даде възможност на всички пациенти да научат как да се предпазят от инсулт, както и да се запознаят с модерните методи за лечение предлагани в клиниката.

Мъж с инсулт получил отказ за лечение, защото "му нямало нищо"

Отказ да получи лечение преживява здравноосигурен мъж, който по чудо преживява инсулт, след като не е приет навреме в болница. В среда...

„Всички в екипа ни имат огромно желание да работят, да се учат и развиват. Работи се на много високи обороти“, заключи доцент Дановска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com