Бургаската болница има нужда от 150 кръводарители

25525
Бургаската болница има нужда от 150 кръводарители
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Бургаската болница има нужда от още 150 доброволци кръводарители, за да се попълнят липсващите количества. Това каза началникът на Отделението по трансфузионна хематология в здравното заведение д-р Тодор Бояджиев. От започването на кампанията на 14 октомври до този момент, безвъзмездно кръв са дарили 25 души. Близките на пациенти, на които предстоят операции, също даряват, но за съжаление количеството не е достатъчно.

От МБАЛ-Бургас призовават всеки, който иска да спаси човешки живот, да го направи, като дари кръв в Отделението по трансфузионна хематология. Кръводарителите трябва да са на възраст от 18 до 65 години, да са в добро здраве, да носят личната си карта със себе си и да не са давали кръв в последните 60 календарни дни. От болницата съобщиха още, че отделението по трансфузионна хематология получи нов хладилник за съхранение на кръвни продукти. Хладилникът е дарение от Червения кръст и е с вместимост 700 литра, като може да побере над 300 сака кръвни съставки.

В Бургаската болница спешно търсят кръводарители

МБАЛ-Бургас спешно търси кръводарители от всички кръвни групи. От отделението по трансфузионна хематология обясняват, че само за послед...

Дарението идва във важен момент за отделението, защото хладилниците бяха на повече от 20 години, обясниха от болницата. Освен, че поддържа предварително зададена температура и влажност, новият хладилник има и аларма, която се включва, ако вратата му стои отворена над 30 секунди. Той има бактерицидни изолации, които елиминират възможността от замърсяване. Въпреки че хладилникът побира над 300 сака кръв, в момента е наполовина празен заради големия разход на кръвни съставки в последните дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com