Болници ще поемат лечението на неосигурените пострадали в катастрофи

4719
Болници ще поемат лечението на неосигурените пострадали в катастрофи
Снимка: Thinkstock

Здравният министър Петър Москов поиска информация от реанимациите в страната днес какви са травмите и тежестта на уврежданията и цената на лечението на пострадалите при катастрофи, информира bTV.

Спасяването на тежките случаи струва хиляди левове.

Бюджетът на НЗОК трябва да се увеличи с 65 млн.лв., за да се покрият разходите на болниците

Бюджетът на НЗОК трябва да се увеличи с 65 млн.лв., за да се покрият разходите на болниците, това каза председателят на Българския лека...

Под въпрос са случаите, в които пострадалият е здравно неосигурен. Ако близките на пострадалия не внесат дължимите здравни осигуровки в хазната, лечението ще бъде за сметка на болницата - средно по 1000 лева на ден.

„Разбира се, че това ощетява и другите пациенти, ощетява и работещите в реанимация, всички лекари, сестри и санитари в болницата, но така или иначе не може да се откаже адекватно лечение на тези пациенти”, коментира д-р Димитър Николаков, ръководител на II Отделение на УМБАЛ „Света Анна”.

В момента в отделението има 20 тежко болни. Според стандартите по анестезиология за тях трябва да се грижат 20 медицински сестри. Но на смяна са не повече от три, т.е. една сестра работи за седем.

Старшата медицинска сестра Жаклин Пенчева, старша медицинска сестра разказва, че „от години изобщо няма сестри, които да питат за такава работа”.

Москов: Щом големите болници се вместват в бюджета си, и другите ще могат

Да се заплаща надлимитна дейност на болниците, която те са изхарчили в повече от предварително планираното, означава да се изплаща надз...

„За да има достатъчно хора на тях им се прекъсват почивните дни, работи се в извънработно време, за да се обезпечи работата на болницата като цяло”, коментира д-р Николаков.

По данни на здравното министерство болницата е сред лечебните заведения лекували най-много пострадали от пътни инциденти от началото на годината.

Ведомството все още не знае колко от тях са здравно неосигурени. Това вероятно ще стане ясно другата седмица, след като бъде готова новата справка.

В края на миналата година стана ясно, че най-големите длъжници сред болниците са тези с най-големи спешни и реанимационни отделения.

Болниците намалят приема през зимата

Болниците ще намалят приема си през зимата, когато най-много пациенти се нуждаят от помощ. Причината е, че са усвоили авансово част от ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com