Бойко Пенков предупреждава: Няма актуализация на бюджета на НЗОК, няма заплати през декември

27568
Бойко Пенков предупреждава: Няма актуализация на бюджета на НЗОК, няма заплати през декември
Снимка: БГНЕС

Ако няма актуализация на бюджета на Здравната каса, през декември целият персонал на болниците няма да види и една стотинка заплата. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Бойко Пенков пред БНР.

Няма вариант Б - или ще има актуализация, или лекарите и медицинските сестри ще останат без заплати в края на годината, категоричен е Пенков. Той обясни, че резервите са силни рестрикции и ограничения в рамките на 106-107 млн. лв. месечно за болнична помощ при разход към момента 140-150 млн. лв.

Парламентът актуализира бюджета на НЗОК на първо четене

Със 184 гласа „за” и само един „въздържал се” Народното събрание прие актуализация на бюджета на НЗОК на първо ...

Около 30-32 % трябва да се ограничи дейността от 1 август. Това означава ограничаване на приема, планиране на хоспитализациите, означава и следното - или двумесечни листове за хора, които изчакват такъв план в прием за операции или изследвания, когато е възможно това да се случи, обясни заместник-министърът.

"Имаме резерв встрани, който ще покрие спешните случаи, но ще се разтегли плановият прием. Ресурсът е ограничен. Обмисляме варианти, ако не се направи актуализация на бюджета, да можем да вземем някакъв безлихвен заем от държавата", каза Пенков. Според него това означава собствен дефицит на Здравната каса, който после да бъде покрит в рамките на бюджета, когато има редовен парламент. Още не се знае дали това е правно възможно. "Трябваше да се промени законодателството, защото в НЗОК е осакатена като възможности. В момента тя е абсолютно пасивен плащач", заяви Бойко Пенков.

Припомняме, че във вторник, 29 юли, актуализацията на бюджета на НЗОК мина без проблем на първо четене, със съгласието и на ГЕРБ, и на БСП, и на ДПС. След това обаче партиите се изпокараха заради цялостната актуализация на държавния бюджет и ГЕРБ отново влезе в режим "бойкот" на парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com