Бойко Пенков: Сливането на болниците ще донесе 4-5 млн. спестявания

6189
Бойко Пенков: Сливането на болниците ще донесе 4-5 млн. спестявания
Снимка: Gettyimages

Министър Москов събира отбор, събира чета, за да може да направи много тежки промени. Те трябва да се извършат, защото в докладите на ЕК постоянно се посочва, че болничното здравеопазване е нискоефективно и неефикасно. Трябва да се направят максимални усилия тези заключения да прекъснат. Това каза пред БНР заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Той уточни че мястото на отстранения шеф на болница „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев е в системата.

Бойко Пенков сдаде председателския пост в УС на НЗОК

След днешното заседание на служебното правителство в Надзорния съвет на НЗОК настъпват сериозни промени. Досегашният председател на УС...

"Тепърва ще се създават структури и т.н. Ще се правят нови неща, така че принципно на специалист като д-р Дечев мястото е в системата. Лично аз бих го използвал, безспорно", каза Пенков.

"Очакваният финансов ефект от сливанията на около 10 болници ще дойде от отпадането на близо 500 души от администрацията, парите за които ще отидат към лекарите и пациентите", изтъкна Пенков. "Това са 10 болници със средно 40 човека - казвам най-простичкото нещо - или 50 човека администрация, това са 500. Това прави някъде разходи за фонд „Работна заплата“ около 5 милиона и още около 2 милиона за издръжка", смята зам.-министърът.

"Ако тези администрации се обединят в една годна, работеща, знаеща и можеща администрация, която да обслужва интересите на болниците, и то от можещи хора, това означава, че ако там вложим 1 милион - от тези 5 или 6, за заплащане на хората, които да бъдат силно мотивирани да си вършат работата като трябва, това означава минимум 4-5 милиона спестяване. А това не е малък ресурс за болниците", каза Бойко Пенков.

Пенков отхвърли твърденията на Дечев, че сливането на лечебни заведения цели извършването на подмолна приватизация на болници. "Те са в забранителния списък на основен гръбнак болници, които са гръбнакът на здравеопазването и няма как да стане. Никой не може да ги продаде под масата или тихичко зад вратата, зад ъгъла. Изключено", каза той.

"Навремето отменяйки цялата глава за приватизация в здравеопазването, според мен, си направихме изключително лоша услуга. Трябваше да бъдат привлечени инвеститорите на базата на публично частно-партньорство, да инвестират в лечебни заведения, а не сега в момента всеки и да направят втора паралелна верига, частна. Стават 2 или 3 вериги в момента, които трябва да се финансират", обясни зам.-министърът.

Новата наредба за лекарите-специализанти създава проблеми за болниците

Новата наредба за лекарите-специализанти създава проблеми за болниците. Това каза в интервю за Радио ''Фокус'' – Велико Търново д...

Днес се проведе протест в защита на пребитото бебе, срещу което посегна акушерката Емилия Ковачева от болница "Софиямед". Майки поискаха акушерката да получи максимална ефективна присъда за опит за предумишлено убийство и да ѝ бъде забранено доживот да практикува каквото и да в медицината.

Заместник-министърът коментира и случая с малтретираното бебе Никол и претовареността на акушерката, която е от началото на годината е работила над 240 часа месечно при законово ограничение от 160. Започнали са засилени проверки за случаи на прекомерно полагане на труд, каза той.

"Сега ще направим проверки. Доколкото разбрах и колегите от Главна инспекция по труда също засилват такъв тип кампания, защого това е основно по трудово законодателство. Но аз съм убеден, че това става и ще ви кажа защо", каза Бойко Пенков.

"Преди около 30 години, акушерките в България, които са работили реално в доста по-малко родилни и неонатологични отделения, са били към 8 300 – 8 400, а сега са към 3 300. Виждате какъв огромен недостиг на кадри имаме. И вероятно това се случва и на много други места", каза той.

Пенков заяви, че не е имало такъв проблем в болницата, докато той е бил директор на „Софиямед“, но в момента ситуацията е по-критична и професионалната миграция между болниците е по-засилена. Той e разпоредил да се събере събира информация в кои болници с предимно държавно участие липсва наблюдение. Целта е да се създадат условия и майките да могат да наблюдават децата си.

"Софиямед" била обект на 11 проверки през последните три години

Столичната болница „Софиямед”, където акушерката Емилия Ковачева преби бебе на 4 дни, е била обект на 11 проверки след жал...

По-рано тази сутрин директорът на болница „Св. Екатерина” проф. Генчо Начев коментира, че съгласен с идеята на здравния министър Петър Москов да се оптимизира дейността на болниците чрез тяхното обединение. Според него също тя ще доведе до икономия на средства.

Днес се проведе протест в защита на пребитото бебе, срещу което посегна акушерката Емилия Ковачева от болница "Софиямед". Майки поискаха акушерката да получи максимална ефективна присъда за опит за предумишлено убийство и да ѝ бъде забранено доживот да практикува каквото и да в медицината.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване