Бивши здравни министри критикуваха Москов за отпечатъците

6781
Бивши здравни министри критикуваха Москов за отпечатъците
Снимка: БГНЕС

Много е опасно това, което се върши, ние ще бъдем следени и ще ни бъдат създадени досиета, които ги е нямало дори по времето на комунизма, категоричен беше бившият министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев в ефира на ТВ7. Той коментира идеята на Москов да има идентификатор с пръстови отпечатъци, в който всеки здравноосигурен да дава данни, за да е ясно бил ли е правилно хоспитализиран и за да си купи лекарства за лечението.

Според Семерджиев министър Москов не е запознат с реда за покупка на лекарства в България.

МЗ обяви топ 100 на личните лекари, ще поощрява най-добрите

Здравното министерство изготви и публикува списък с първите 100 джипита, които са показали най-добри резултати в лечението и стабилизир...

"Не можеш априори да подозираш, че всички са престъпници. Държавата се е отказала от всякакъв контрол, никъде в Европа няма подобно нещо като взимането на отпечатъци, за да си купиш лекарства", коментира също и д-р Мими Виткова, също бивш министър на здравеопазването.

В момента не е необходимо лично да дойдете, за да си получите лекарствата, припомни Никола Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки. Разходът на лекарства не зависи от аптеката, а от Здравната каса и този, които ги изписва, допълни той.

"Лимитите в здравното осигуряване са абсурдни. Фиксират се бюджети, които финансират болници и пациентите няма да могат да избират свободно къде да се лекуват", предупреди д-р Семерджиев.

Всички съзнаваме, че трябва да се подобри контролът в системата, но не е това начинът, смята Никола Костов. Утре (8 октомври) ще обсъдим разделението на пакетите и ще се изкажем по обвинението на министъра, който смята, че частните здравни фондове си делят пари с болници, каза д-р Виткова. Администриране на медицината е невъзможно.

Първа САГБАЛ "Св. София" внедрява онлайн информационна система при леглото на болния

За пръв път внедряваме онлайн информационна система при леглото на болния, като визитиращите лекари са с таблети, което дава по-голямо ...

Качеството не може да се подобри чрез контрол, то се гради, каза д-р Семерджиев. Лечебните заведения трябва да се конкурират и всеки пациент сам да решава къде да се лекува, завърши бившият министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com