Безплатни и анонимни изследвания за хепатит B и C в Пловдив

32802
Безплатни и анонимни изследвания за хепатит B и C в Пловдив
Снимка: Thinkstock

В Пловдив ще се проведат безплатни и анонимни изследвания за хепатит B и C. Мобилният кабинет ще бъде разположен на площад "Централен" от 12 до 17 часа. Резултатите ще се получават на място.

Хората, на които изследването отчете положителен резултат, ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им. За провеждането на изследването не съществуват ограничения за консумацията на храна и напитки. На всички желаещи ще бъдат предоставени печатни информационни материали за заболяването.

Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения. Ако не бъдат третирани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Усложненията в следствие на цирозата могат да бъдат смъртоносни, a ракът на черния дроб е почти винаги фатален. Само в Европа заболелите от хепатит В и С възлизат на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират.

Най-сигурната превенция е имунизацията срещу хепатит A и B. Срещу хепатит C не съществува ваксина. Междувременно в близост до мобилния кабинет представители на Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист" ще организират и образователни беседи за профилактика срещу хепатит А.

Въпреки, че заразените с т.нар „болест на мръсните ръце" в по-голямата част от случаите се излекуват напълно и развиват доживотен имунитет, при някои пациенти заболяването протича изключително тежко, като оставя болния нетрудоспособен за 30 до 50 дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com