БВС: Съсипват държавните лаборатории

74896
БВС: Съсипват държавните лаборатории
Снимка: Getty Images / Guliver

Груби закононарушения са извършени в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това твърди в сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров д-р Трифон Цветков, председател на Българския ветеринарен съюз (БВС).

От името на съсловната организация той настоява да бъде извършена незабавна проверка на изпълнителния директор на БАБХ.

До 10 хил. лева може да е глобата за "имитациите" на масло

Седем от петнадесет марки масла – и чужди, и български, на българския пазар имат отклонения по два показателя – количество ...

Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност всички диагностични изследвания на животни по държавната профилактична програма се правят в лаборатории на БАБХ. По тази причина в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт са изградени специализирани и референтни лаборатории със скъпо оборудване.

Само по изключение и при доказана необходимост може да се сключват договори с други акредитирани лаборатории.

На 31 юли т.г. изпълнителният директор на БАБХ проф. Пламен Моллов е издал заповед, с която отнема от държавните лаборатории изследването на бруцелоза по едри и дребни преживни животни и свине, лептоспироза, ензоотична левкоза по говедата, заразен епидидимит по кочовете и възлага дейностите на частната лаборатория в Сливен „Биофарм инженеринг“ АД, пише в сигнала до Сотир Цацаров. Мажоритарен собственик на дружеството е „Софарма“ с дял от 97 процента, напомня в."Преса".

Още по-шокираща заповед обаче издава на 24 септември т.г. зам.-шефът на БАБХ Радослав Карабаджаков. Той задължава всички държавни лаборатории да изпратят до края на същия месец в частната лаборатория в Сливен всички диагностикуми (лабораторни диагностични тестове) за своя сметка. Заповедта върви с приложение, от което се вижда, че въпросните тестове са за над 935 хиляди лева.

Започват проверки на веществата в маслото

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва проверки на веществата в различни марки масло. Това се случва, след като в...

Но това не е всичко. Тези т.нар. диагностикуми преди това са били произведени в „Биофарм инженеринг“ и са платени от държавата. А най-голямата беда е, че отнемайки дейността на лабораториите на държавния ветеринарен институт, те ще загубят акредитацията си, от което автоматично ще престанат да бъдат референтни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com