БСП ще сезира ВАС заради лимитите на финансиране в болниците

4667
БСП ще сезира ВАС заради лимитите на финансиране в болниците
Снимка: БГНЕС

 

БСП ще сезира Върховния административен съд (ВАС) заради въведените лимити на финансиране в болниците. Това стана ясно от думуте на заместник-председателя на парламентарната комисия по здравеопазване и депутат от БСП д-р Емил Райнов, цитиран от БНР.

Лекари се обявиха срещу налаганите лимити в болниците

Лекари изразиха недоволството си от методиката за заплащане на дейностите в лечебните заведения, която налага лимити на болниците. Това...

"Листи на чакащи пациенти се формират в здравните заведения заради въведените лимити на финансиране", обяви във Варна д-р Райнов. По този повод партията ще сезира ВАС, тъй като решението на Здравната каса по въпроса е взето непрозрачно и в противоречие със закона.

"Всяка една болница е в правото си да съди Касата за това, че не е получила пари. Всеки един пациент е в правото си да съди Касата за това, че не е получил здравна услуга. Всеки един пациент е в правото си да съди Касата за това, че не е получил съответни медикаменти", каза той. "По наше време, 2009 година, първо нямаше лимити, плащаше се всичко. Второ 2009 година, юли месец болниците бяха с 39 милиона задължения, а не сега - над 500. И трето 2009 година, когато тръгвахме от министерството, и лично аз от касата, оставих милиард и половина резерв", посочи Райнов.

Председателят на дискусионния клуб "Бъдеще" към БСП-Варна, д-р Десислав Тасков, който работи в онкоболницата във Варна, съобщи, че на болните вече не се дават обезболяващи, отказва се и химиотерапия, тъй като лимитите са били изчерпани до 15 април.

 

БСП обмисля да сезира ВАС заради фиксираните бюджети на болниците

БСП обвини наздорния съвет на Здравната каса, че е разпределила незаконно 1,5 млрд. лева. Това стана след среща на депутати от левицата...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com