БСК няма да подкрепи намаляване на цените на клиничните пътеки

5852
БСК няма да подкрепи намаляване на цените на клиничните пътеки
Снимка: Getty Images / Guliver

По време на насроченото за днес заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) представителят на Българската стопанска камара (БСК) Григор Димитров заяви, че няма да подкрепи проекторешението за намаляване на цените на клиничните пътеки, съобщиха от БСК.

От там се аргументират, че не са се състояли обещаните реформи за преодоляване на сериозните структурни деформации, водещи до финансова неефективност на системата, вкл. се забави въвеждането на електронното здравеопазване като решаващ фактор за подобряване на ефективността и прозрачността на системата.

Продължи издаването на разрешения за откриване на нови лечебни заведения, въпреки многото предложения за ограничаване на разширяването на болничната мрежа; Не се прие комплекс от мерки, главно законодателни, за промяна на съотношението между размера на средствата за болничната и доболничната помощ. Сега системата е ориентирана към най-скъпата, болничната помощ, а не към профилактиката и доболничната помощ;

Въпреки настояването на Надзорния съвет за законодателни промени в посока засилване на контрола върху дейността на лечебните заведения, в проекта за промени в ЗЗО бяха включени само палиативни мерки, които не решават съществуващите проблеми; Не се приеха ясни правила за реда и начина на медицинското обслужване на здравнонеосигурените лица, посочват от БСК.

Цените на клиничните пътеки, с малки изключения, не са променяни от 2006 г. Съществуващото състояние е следствие от поведението на държавата, вкл. прехвърлянето на над 1.4 млрд. лв. от резерва на НЗОК към държавния бюджет; Дефицитът се формира главно от нереалистичния размер на осигурителните вноски за осигуряваните от държавата лица; Продължава съществуващата трайна тенденция на намаляване на дела на средствата от Републиканския бюджет за финансиране на системата на здравеопазването, при успоредно увеличаване на размера на средствата за сметка на социалните фондове и населението.

БСК припомня, че при приемането на бюджета на НЗОК за 2015 г. БСК гласува против и изрази категорично становище, че той е небалансиран и това ще доведе до дефицит в рамките на 200-250 млн. лв. Към днешна дата прогнозите за дефицит се сбъдват, при това в очакваните от БСК размери.

На база резултатите от изпълнението на бюджета на НЗОК за първото тримесечие на 2015 г. се очаква дефицитът на Здравната каса към 31.12.2015 г. да надхвърли 292 млн. лв., в това число 124 млн. лв. за болнична медицинска помощ (БМП) 60 млн. лв. за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания; 109 млн. лв. за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за домашно лечение.

След насочване на 93 млн. лв. от резерва на НЗОК, дефицитът ще е в размер на 200 млн. лв. С оглед преодоляване на дефицита за болнична помощ оперативното ръководства на НЗОК предлага на Надзорния съвет да утвърди намаление на цените на клиничните пътеки и процедури за периода от м. юли 2015 г. до м. ноември на 2015 г. За останалите дейности ще се търсят други решения, подчертават още от БСК.

За последните 5 години в България е фалирало всяко пето предприятие

85 големи предприятия са закрити само за пет години – между 2008 и 2013 г. Заедно с тях са фалирали много свързани с тяхното прои...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване