БЛС ще подпише Националния рамков договор за 2015 г.

28236
БЛС ще подпише Националния рамков договор за 2015 г.
Снимка: БГНЕС

Българският лекарски съюз (БЛС) ще подпише националния рамков договор (НРД) за 2015 г.

Въпреки това надзорният съвет надзорният съвет на НЗОК вероятно няма да се събере в последните работни дни до края на годината, за да приеме договора. Това каза пред журналисти председателят на БЛС Цветан Райчинов.

Мирно споразумение - БЛС и НЗОК ще подпишат Национален рамков договор

Следващата сряда, 18 декември, Българският лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще подпишат споразумение ...

Той посочи, че организацията е приела да подпише договора в частта за цени и обеми, само в случай, че бъдат изпълнени всички изисквания на съюза. Срещу предложения вариант на документа 12 делегати гласуваха "против", а 4 бяха с "въздържал се".

БЛС няма проблеми с текстовата част на договора, но по частта - цени и обеми се искат корекции на цените, буквално със стотинки, както и да се въведе регулация, в която да участва съюзът. По думите на Райчинов от тук нататък всичко е в ръцете на надзорния съвет на НЗОК, информира БТА.

Исканията на лекарски съюз са да се заложат прогнозни обеми, близки до тазгодишното изпълнение, които биха дали разход при непроменени цени до заложените 178 млн. лв., както и да се завишение цените за диспансерно наблюдение с една диагноза или с повече от една диагноза. Профилактичните прегледи на лица над 18 г. от 9.00 да се заплащат с 10.00 лв.

Така предложените цени завишават стойността на дейностите с около 4.975 млн. лв., изчисляват от БЛС.

БЛС подкрепя промените, предложени от Москов

И аз, и БЛС подкрепяме промените, които предложи здравният министър Петър Москов. Те са последен, краен необходим ход спрямо събитията,...

От там допълват: "Предлагаме да се увеличи цената на първичните прегледи от 18.00 на 19.00 лв. като така предложените цени завишават стойността на дейностите с около 6.930 млн. лв., посочват от съюза. Останалите средства до 10 млн. лв. да се използват за увеличаване на обемите чрез регулативните стандарти, настояват те. От там имат и конкретни искания по заплащането на определени дейности".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване