90% от новите случаи на ХИВ/СПИН са инфектирани по сексуален път

7507
90% от новите случаи на ХИВ/СПИН са инфектирани по сексуален път
Снимка: Thinkstock

От началото на годината около 90% от новите случаи на ХИВ/СПИН, които са 126 за страната, са инфектирани по сексуален път . Това каза д-р Тонка Върлева, директор на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, по време на откриването на лятната АНТИСПИН кампания в Бургас, съобщи агенция "Фокус".

По думите й, програмата е обхванала хора от най-уязвимите групи, като от началото на годината над 64 хил. души са достигнали до услуги за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и са раздадени над 900 хил. презерватива. „Общият брой на официално регистрираните носители на ХИВ/СПИН към 26 юли 2015 г е 2 169. Запазва се тенденцията от последните 3-4 години броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на жените.

5 аргумента срещу твърдението, че светът не върви напред

Често можем да чуем от хора с песимистично настроение твърдението, че светът не върви напред. Но фактите сочат, че хората днес живеем в...

Тази година жените са една четвърт, а мъжете са три четвърти“, посочи Върлева. Тя добави, че 36% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 52% по хомосексуален контакт, а 12% са се заразили при инжекционна употреба на наркотици. „През 2008-2009 г. близо 46% - 48% от новорегистрираните случаи бяха от групата на лицата, употребяващи инжекционно наркотици. Благодарение на дейността на НПО-тата, които са 10 на брой и предоставят ниско прагови услуги, като обмен на игли и спринцовки, раздаване на превантивни материали, беше възможно този процент на заразени да се намали на около 12%“, отбеляза Върлева.

Според нея географското разпространение на ХИВ/СПИН сочи, че част от новоинфектираните са концентрирани в големите градски райони, като над 53% от случаите са открити в 19-те кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинета. На събитието по случай започването на лятната АНТИСПИН кампания присъстваха представители на Министерство на здравеопазването, както и представители на местната власт в лицето на Йорданка Ананиева, зам.-кметът по образование, култура и туризъм, Севдалина Турманова, зам.-областен управител на област Бургас, представители на РЗИ-Бургас, неправителствени организации, работещи по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” и младежи-доброволци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване