51 души са получили органи от донори през годината

19775
51 души са получили органи от донори през годината
Снимка: Аджъбадем

51 души са получили шанс за втори живот след присаждане на нов орган от началото на годината.

Близките на 14 починали българи са дали съгласие за донорство, други 10 здрави хора са взели трудното решение да дарят единия си бъбрек или половината си черен дроб на свой роднина. Освен това страната ни е спасила и трима чужденци. От Евротрансплант пък сме получили един бъбрек. От 2001 г. досега само през 2010 г. са извършени повече трансплантации - 68, като има години - 2001 и 2012 г., когато е имало едва по двама донори, пише в. "Преса".

Нова НПО защитава правата на донорите на генетичен материал

На 21 май ще се оповести учредяването на нова неправителствена организация, която ще защитава правата на донорите на генетичен матери...

Въпреки сериозния ръст на извършените присаждания България все още е на едно от последните места в Европа по брой донори - двама на 1 млн. население. След нас са единствено Гърция и Сърбия. Първенци с 36 и 34 донори на 1 млн. души са съответно Хърватия и Испания.

"Нужен ни е нов стандарт по трансплантология и прелицензиране на центровете, които присаждат органи. Те трябва да отговарят на определени количествени и качествени критерии, за да може да извършват животоспасяващите операции", категоричен е проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробна и трансплантационна хирургия във ВМА. Въпросният стандарт обаче отлежава вече повече от половин година в здравното министерство. Според проф. Владов страната ни има нужда от два центъра за чернодробни и бъбречни трансплантации и един за сърдечни.

В момента 941 българи чакат за нов орган. От присаждане на бъбрек се нуждаят 865 души, на черен дроб - 41, и на сърце - 21. Още 8 болни чакат бял дроб, 5 - панкреас, един - тънко черво, но такива трансплантации у нас все още не се правят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване