4500 ревматоидно болни у нас може да останат без лечение

3919
4500 ревматоидно болни у нас може да останат без лечение
Снимка: Thinkstock

Около 4500 души у нас страдат от ревматоиден артрит. В момента се правят опити да се спре лечението на някои от тези болни, защото няма достатъчно средства. Това заяви Роза Чеглайска, председател на Асоциацията на болните от ревматоиден артрит, предаде БГНЕС.

Става дума за тези болни, чието лечение е с биологична терапия, уточни Чеглайска. Днес тя се е срещнала с представители на НЗОК, тъй като 12 октомври е световен ден на ревматологичните заболявания.

„От 2-3 месеца се опитват да спрат лечението по различни поводи – нови инструкции, нови наредби, които не са съгласувани дори с нашите ревматолози”, заяви Чеглайска. Затова са и всички среща, които Асоциацията прави с касата.

Болните настояват всички пациенти да имат достъп до биологична терапия. НЗОК обаче иска преди това лечение, което годишно струва близо 25 000 лв. на пациент, те да преминават през друг тип лечение.

От Асоциацията обявиха, че ще направят още една среща с представители на НЗОК, МЗ и ревматолози, на която освен спорната наредба ще се обсъжда и диспансеризацията.

Роза Чеглайска заяви, че ако бъде направена промяна в лечението на тези хора, има опасност те да се превърнат в инвалиди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com