400 хил. души в България страдат от редки болести

24371
400 хил. души в България страдат от редки болести
Снимка: Thinkstock

Повече от 6% от населението в ЕС страдат от редки болести, за България може да се предположи, че това са около 400 хиляди души. Това каза пред Радио „Фокус“ Владимир Томов, председател на Алианса на хора с редки болести, като се позова на данни на Световната здравна организация.

Той допълни, че съществуват над 7000 редки заболявания, за които няма достатъчно информация.

Божидар Данев: Здравната реформа превръща НЗОК в социален фонд

Нямаме приета стратегия за здравеопазването и затова съм сигурен, че след половин месец министърът на здравеопазването д-р Петър Моск...

„Ние имаме Национална програма по редки болести. В момента имаме регулация по редки болести, която ще ни даде възможност да изградим регистър на заболяванията и на пациентите. По този начин ще може най-добре да определим начина, по който да ги лекуваме. В по-голямата си част това са изключително скъпи заболявания – хронични, животозастрашаващи. Не е по силите на отделно семейство или човек сам да си осигури лечението. То се осигурява от здравните системи.

У нас също има регламент, според който пациентите с редки болести получават напълно безплатно лечение“, каза Владимир Томов. Той уточни, че в рамките на ЕС има все повече нови лекарства и голяма част от тях са достъпни за болните в България.

Той уточни, че повечето скъпи терапии също се покриват от Здравната каса, но за съжаление голяма част от редките болести са нелечими.

Проблем за болните остава липсата на социалната адаптация и рехабилитацията, която е много важна по отношение на трудовата дейност на болните и тяхната реализация, допълни Томов.

България харчи за болници с 20% повече от европейските страни

България не може да се похвали с добри здравни показатели, но е сред лидерите в Европа по разходи за болнична помощ. У нас 52% от израз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com