2468 души са се изследвали за ХИВ/СПИН в лятната антиспин кампания

32395
2468 души са се изследвали за ХИВ/СПИН в лятната антиспин кампания
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2468 души са се изследвали за ХИВ/СПИН в лятната антиспин кампания. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” д-р Тонка Върлева, директор на програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Тя допълни, че има интерес към кампанията като възрастовата граница е много широка от 16 до 64 години. Тонка Върлева обясни и какви са новостите в тазгодишната кампания.

„Това, на което тази година заложихме е най-вече мобилните кабинети да бъдат ситуирани край градски басейни, на места, където хората почиват, а също и в планински курорти.

График на лятната АНТИСПИН кампания

График на лятната АНТИСПИН кампания мобилни кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ, съобщиха организаторите...

Но това, което отличава съществено кампанията от предишните, е, че тази година се включиха повече малки населени места, включително и села, като ключовата дума тази година е „достъпност“. каза още д-р Тонка Върлева. Тя допълни, че в много от кабинетите за изследване на ХИВ/СПИН се предоставя здравно-образователна информация.

„Данните показват, че в интернет пространството има много информация по въпросите на ХИВ/СПИН, на сексуалното здраве, но това, което на практика предоставя програмата, е компетентни специалисти да предоставят консултация и изследвания в кабинетите за анонимно и безплатно изследване и консултиране”, допълни д-р Върлева.

Тя допълни, че трябва да се определи и време за здравно образование в училище, за да могат младите да поемат отговорността за своето здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com