200 000 лв. през 2007 г. е източила болницата в "Търговище" с отнето разрешително

7821
200 000 лв. през 2007 г. е източила болницата в "Търговище" с отнето разрешително
Снимка: БГНЕС

За 9-месечния период, за когато трае разследването през 2007 г. и решението на съда, болницата "Папуров" в Търговище е източила 200 000 лв. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов, цитиран от БГНЕС.

По-рано днес здравният министър отне разрешителното за работа на частната болница в Търговище. Москов обясни, че здравното заведение чрез различни схеми е източвало пари от здравната каса.

Москов отне разрешителното на частна болница в Търговище, точила НЗОК

Отнемам разрешителното за работа на Специализирана хирургична болница за активно лечение "Папуров" в град Търговище, която е частна бол...

С решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 27 юли 2015 г. по категоричен начин е потвърдено, че в тази болница са нарушавани правата на пациентите с цел източване на пари от НЗОК. Доказаните престъпления са фалшифициране на хоспитализация, отчитане на пациенти, които са лекувани там, без да знаят за това, отчитани са пациенти, които са лежали в други болници, както са им преписвани и заболявания, които те не са имали. Върху тези пациенти в хода на делото от ръководството на болницата е упражняван натиск да сменят показанията си и да лъжат. Ръководството на болницата е осъдено на 3 години условно от последната инстанция на Върховния касационен съд.

Проверката е започнала през 2007 г. по сигнали на пациенти и НЗОК, като към момента предстои да се провери за какви нарушения и източване на средства става дума.

Протоколът за отнемането на дейността вече е връчен и болницата по същество не съществува. Предстои НЗОК ще прекрати договора с тази болница, който само за тази година е на стойност 1,5 млн. лв. За 16-те пациенти, които в момента лежат в болницата е осигурено преместване в друго лечебно заведение по техен избор, където и да е в страната.

"Има други лечебни заведения, за които има подозрения за подобна дейност. Този, който е крал и нарушавал правата ни трябва да бъде санкциониран", заяви Петър Москов.

Дариткова: ГЕРБ няма за цел да бламира здравната реформа на Москов

От партия ГЕРБ заявиха, че нямат за цел да бламират предложенията на министър Петър Москов за промени в Закона за лечебните заведения. ...

Той коментира още, че 100 000-те ваксини, които дойдоха от Турция, са одобрени от Европейската агенция по лекарствата и те са същите, като тези на фирмата, която отказа да се яви на търг в България. Имаме осигурени ваксини за всяко едно дете по имунизационния му календар, добави той.

Запитан за това, че по някои точки от здравната реформа която предстои да бъде гласувана на 2-ро четене в парламента през септември, ГЕРБ не са съгласни, Москов отвърна, че това не е изпитание за коалицията и смята, че няма сериозно разминаване по основните цели на реформата. "Правителството е свършило работата си, съвестно и в срок е внесло в парламента Закона за лечебните заведения, който е оценен като нужен и добър от съсловните организации. В Народното събрание ще защитаваме тезите си, но правителството е свършило работата си. Заедно с премиера в НС отстъпихме от цяла глава за приватизацията от този закон", каза Москов.

Здравният министър обаче е категоричен, че  няма да отстъпи за задължителния характер на здравната карта, на това, че НЗОК трябва да има различна функция, да не е пасивен платец, а институция, на която гражданите поверяват парите си и тя прави избор само с качествени болници. По думите му не трябвало да отстъпва и обществото.

Москов допълни още, че задължителното сливане на болници не е предвидено в този закон, а акредитацията за лечебните заведения се предвижда като задължителен процес към болниците, които са към Министерство на здравеопазването.

ГЕРБ ще бламира болничната реформа на Москов?

След като ГЕРБ бламира съдебната реформа, предложена от Реформаторския блок, сега партията на Бойко Борисов отхвърля и всички сериозни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com