17 нови случаи на ХИВ в Пловдивско

19940
17 нови случаи на ХИВ в Пловдивско
Снимка: Thinkstock

17 са новорегистраните случаи на ХИВ в Пловдивска област от началото на годината. Това каза за Радио "Фокус" – Пловдив д-р Милена Коларова, началник на отдел "Противоепидемичен контрол" към РЗИ - Пловдив. По думите и, 12 от тях са мъже, а 5 са жени.

12 от случаите са в Пловдив, останалите са в областта, каза още Коларова. По думите и, най-затегнати са групите в активна възраст. Има един случай във възрастовата група от 15 до 19 години, три от 20 до 24 години, пет от 25 до 29 години и три случая от 30 - 34 години, четири от 35-39 години и един случай от 60 до 64 години, каза още д-р Милена Коларова. Според нея, не може да се говори за нарастване на заболеваемостта от ХИВ в Пловдивско през 2014 година, тъй като към същия период на миналата година, е имало регистрирани също 17 случая.

Безплатни изследвания за ХИВ, сифилис и хепатит В и С в Смолян

От 21 до 28 ноември 2014г. в страната ще бъде отбелязана Европейската седмица, посветена на изследването за ХИВ. Това каза за Радио &bd...

За цялата 2013 година има 22 случая на заразени с ХИВ. И през миналата година регистрираните случаи са били преимуществено мъже. За 2013 година няма регистриран случаи на заразен под 20 годишна възраст. По думите и, общо 264 лица в Пловдив и областта са узнали своя ХИВ статус чрез мобилния кабинет по време на Европейската седмица за изследване за ХИВ, от 21-ви до 28-ми ноември. На 1 декември от 10.00 до 14.00 часа безплатно и анонимно изследване с бързи тестове ще се извършва в Университета по хранителни технологии, а от 14.00 часа екип на КАБКИС ще бъде в Карлово, каза още д-р Милена Коларова. По думите и, освен това дирекция "Промоция на здраве и профилактика на болестите" в РЗИ организира обучения и беседи с ученици по повод Международния ден за борда със СПИН.

Акции с мобилни кабинети за определяне на ХИВ статуса има от години и не сме забелязвали да има някакъв страх от изследването или стигма, за това какво ще кажат хората, ако някой е решил да узнае своя статус, каза още д-р Коларова. С оглед на резултатите от регистрираната заболеваемост смятам, че програмата работи ефективно, след като не се наблюдава завишаване на случаите, каза още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com