15 таксиметрови шофьори ще могат да оказват първа помощ в София

29861
15 таксиметрови шофьори ще могат да оказват първа помощ в София
Снимка: Actualno.com/Борислава Георгиева

15 таксиметрови шофьори ще оказват първа помощ при катастрофи в София. Доброволците получиха сертификати и специализирано оборудване, с което ще оказват медицински грижи.

Шофьорите се включват доброволно в проекта на Българския червен кръст и сдружение "Клуб активна сигурност". 15 коли вече са напълно оборудвани с професионална автоаптечка, обозначителна жилетка и яке. Идеята за проекта възниква след разговори с представители на Министерството на здравеопазването и неправителствени организации.

Възнагражденията в "Спешна помощ" са по-малки, казват протестиращите лекари

Заплатите на „Спешна помощ” не са намалявани, но има разлика в бонусите и парите, получавани за извънреден труд. Това стана...

Таксиметровите шофьори обаче не са парамедици, обясни председателят на Българския червен кръст Христо Григоров. Те ще оказват долекарска помощ на пострадалите и след това ще подават сигнал на телефон 112.

Григовор обясни: "Това са хора, които имат една базисна подготовка за оказване на най-неотложните животоспасяващи операции. Той трябва да провери дали има дишане, дали има пулс, ако има кръвотечение - да спре кръвотечението, и в никакъв случай това не е конкуренция на Спешната помощ. Това допълва усилията на държавата при спасяването на човешкия живот".

Някои от обучените шофьори и преди са помагали при инциденти. Сега обаче са сигурни и напълно подготвени да оказват първа помощ.

Проектът ще продължи четири месеца, а идеята е да бъдат обучени 100 таксиметрови шофьори. След това ще се водят преговори с различни институции, за да може инициативата да продължи.

Пребиха лекар от Спешна помощ в София

Екип на Спешна помощ е бил нападнат през изминалата нощ, съобщи Нова ТВ. Инцидентът е станал в софийския квартал "Ботунец". Пострадали...

Представения днес проект започна с демонстрация пред хотел „Кемпински”, в централата на Българския червен кръст. Там беше демонстрирана възможността на хеликоптер и на таксиметровите шофьори да оказват долекарска помощ или помощ, която има за цел да запази жизнените функции на пострадал, докато не дойдат професионалните екипи, информира "Фокус".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com