15 хил. диабетици остават без лечение

4268
15 хил. диабетици остават без лечение
Снимка: Thinkstock

Пациенти с диабет възразиха срещу предложение на здравното министерство от позитивния списък на НЗОК да бъдат извадени два медикамента за лечение на усложнението "диабетно стъпало", съобщи БНР.

Така 15 000 пациенти ще останат без лечение, а Здравната каса ще спести по милион и половина годишно. Става дума за две лекарства, които съдържат алфа-липоева киселина. Министерството предлага на диабетно болните да ги заменят с хранителна добавка:

Диабетици променят лечението си заради липса на 3 вида инсулин

Заради липсата на три вида от човешкия инсулин Insuman, диабетиците, които го използват, ще трябва да променят терапията си. За пробл...

"Ние не можем да сравняваме една хранителна добавка с лекарство. В момента има около 140 фирми за хранителни добавки. Всяка една от тях може да си пусне един продукт, да пише, че вътре има алфа-липоева киселина, може да има следи, може да е много, може да е малко, и да каже - това лекува, но хранителните добавки са добавки, те не са лекарства, казва Марияна Александрова от Националното сдружение "Диабет, преддиабет и метаболитен синдром".

По-голяма част от болните с диабет на един етап от заболяването развиват така нареченото усложнение "диабетно стъпало", което често от своя страна води до ампутации, казва и доктор Веселка Генадиева:

В позитивната листа няма да съществува медикамент за профилактика и лечение на диабетна полиневропатия, както и не съществува клиничната пътека.

Сега Здравната каса плаща по около осем лева за всеки от двата медикамента като разликата до 30 лева се поема от пациентите:

15 000 диабетици са застрашени да останат без реимбурсиране на лекарства

Близо 15 хил. диабетици са застрашени да останат без реимбурсиране на лекарствата за т. нар. диабетно стъпало. За тази опасност аларм...

Единственото, което съществува, са болкоуспокояващите и клинична пътека 76, която е безплатната ампутация. Режем безплатно крака всякакви. Това е нещо, което ни се предлага.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване