10 цигари, изпушени от активния пушач, се равняват на 6 цигари, които е изпушил пасивния

10232
10 цигари, изпушени от активния пушач, се равняват на 6 цигари, които е изпушил пасивния

10 цигари изпушени от активния пушач се равняват на 6 цигари, които е изпушил пасивния. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” това каза Д-р Маша Гавраилова експерт от „България без дим” във връзка с Международния ден без тютюнопушене. По думите ѝ, пасивното пушене е толкова опасно, колкото и активното.

„Когато човек вдишва дима от цигарата, той минава през някакъв филтър, а от тлеещата цигара се отделя много повече амоняк, бензпирен и вредните вещества. Докато цигарата тлее в пепелника - хората, които около нея вдишват този дим без филтър с много повече вредни вещества”, поясни тя. „10 цигари изпушени от активния пушач се равняват на 6 цигари, които е изпушил пасивния. Почти е равностойно дали пушиш или си в силно задимена среда”, коментира д-р Гавраилова. По отношение на това, дали се увеличава броят на пушачите тя коментира, че за да стане това трябва да има увеличение на цената им.

30 октомври - Ден на екс-пушача

Денят на Екс пушача тази година се отбелязва на 30 октомври в Брюксел. Това е празник на всички успели да откажат тютюнопушенето в Евро...

„Най-силно действащият стимул за отказване от тютюнопушенето това са цените на цигарите. Доказано е колкото и да се приказва и да се убеждаваме лекции и каквито и да е други стимули да използване най-важна е цената”, каза тя. Според нея България не прави това, което е необходимо-драстично увеличаване на цените. „Сега те отново се увеличават заради акциза, защото по друг начин няма как да се повлияе на цените на цигарите освен през акциза. Увеличаването е с 20-30 стотинки на масово употребяваните цигари и някога след 3 години ще стане 1 лев при по-скъпите цигари. Това е нищо”, заяви експерта. Според нея е през 2010 година, когато е имало рязко намаляване на потреблението на тютюневите изделия било защото са скочили с 1 лев цигарите.

„Тогава намаля потреблението, защото хората, които нямат достатъчно приходи не могат да си позволят такива скъпи цигари. Въпросът е, че при тези малки повишения има отлив в началото в първите месеци, особено когато свършват запасите и на пушачите и на продавачите и след това се вдига отново тютюнопушенето”, заяви тя. „Рязкото увеличение на цените с много е начина, по който може да се намали тютюнопушенето, но това не стои пред финансовите органи. Те си гледат техните неща-бюджета, спазването на европейската директива и не мислят, за здравето на хората. За това не може да очакваме при малко повишение на цените да има драстично намаление на пушачите”, допълни д-р Маша Гавраилова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване