Лекар на годината е доц. д-р Крум Кацаров

49689
 Лекар на годината е доц. д-р Крум Кацаров

Българският лекарски съюз избра началника на Клиниката по гастроентерология и хепатология на Военно медицинска академия доц. д-р Крум Кацаров за "Лекар на годината"-2014.

Доц. д-р Кацаров е абсолютен доайен в терапевтично-диагностичните ендоскопски процедури на заболяванията на гастроинтестиналния тракт и хепатобилиарната система, заявиха от БЛС. Съсловната организация днес отбелязва двоен празник - Денят на Св. Иван Рилски – Чудотворец, който се чества и като Ден на българския лекар, и 25 години от възстановяването на организацията.

Доц. д-р Крум Кацаров започва кариерата си от асистент, в момента е един от водещите специалисти в областта на гастроитестиналната ендоскопия в страната. Специализирал е в Университета "Гьоте" във Франкфут, в Холандия, "Чернодробна трансплантация" в Есен, Германия, в Амстердам, в Токио, в Кушен, Париж и Сан Антонио в Съединените щати. Научната степен "Доктор на медицинските науки" придобива след защита на тема: "Усложнения при чернодробна трансплантация – диагноза и лечение" – 2014 г.

До момента има 142 публикации, участие в 7 книги и монографии. Втори мандат е председател на Българското дружество по гастроентерология, секретар на Българската Асоциация на Хирурзи, Гастроентеролози и Онколози, а от 2011 г. е член на Борда на Българското трансплантологично дружество. Участва в дейността на Комисията по трансплантация на органи, тъкани и клетки. Член е на две престижни европейски организации. Бил е организатор и ко-директор от българска страна на два международни ендоскопски курса. Организатор е на 4 локални ендоскопски курса с демонстрации на живо, като част от международна програмата за обучение.

През лятото един от тези курсове беше излъчен чрез "Лайф" от НДК и участниците наблюдаваха на живо демонстрация на ендоскопско поставяне на пластична саморазширяваща се протеза в екстрахепаталните жлъчни пътища. Показано беше и отстраняване на туморни разсейки на черен дроб. Вкарва се специална игла, през която протича високочестотен ток. На монитор се вижда точно докъде трябва да стигне и когато иглата е в метастазите, токът ги изгаря. Техниката изисква изключителна прецизност, но резултатът е мигновен - ракът е отстранен, а пациентът е на крак след 30 минути.

Ендоскопската работа на доц. Кацаров може да се групира в следните направления: Интервенционални ендоскопски процедури при заболявания на хепатобилиарната система. Интерес представлява и приложения, съвместно с Клиниката по урология на ВМА за първи път в страната, метод за екстракорпорална литотрипсия. Лечението на малигнените стриктури на жлъчните пътища с протезиране е друго поле, в което доц. Кацаров има опит, както и ендоскопското лечение на ятрогенните лезии на холедоха. Интервенционални ендоскопски процедури при малигнени процеси на панкреаса и хроничен панкреатит, както и лечение на ятрогенни лезии на хранопровода – са другите насоки, в които работи.

Наградата "Лекар на годината"-2014 ще бъде връчена по-късно тази вечер на традиционната церемония с концерт-спектакъл във Военния клуб. Тогава ще бъдат удостоени с почетните знаци на организацията лекари от цялата страна, участвали във възстановяването на БЛС. Ще получат отличия и лекарите, които регионалните колегии на БЛС излъчват като носители на почетен знак "Лекар на годината" – сребърен. Ще бъдат връчени отличия на заслужили лекари в категорията за млад лекар, за иновативни хирургични методики на очните болести, за принос в развитието на педиатрията, за особен принос в развитието на българската кардиологична школа и др.

Лекар на годината е д-р Бинка Попова

Българският лекарски съюз утвърди като носител на най-високия почетен знак "Лекар на годината"-2013 доц. д-р Бинка Попова от Клиниката ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com